De Federal Reserve drukt bijna elke seconde $1 miljoen

In slechts een week tijd drukte de Amerikaanse Federal Reserve 586 miljard dollar, waardoor het een nieuw record wist neer te zetten. Dit volgens een artikel dat vandaag op Decrypt verscheen.

$970.000 per seconde

Volgens een officieel rapport is de balans van de Amerikaanse centrale bank in de week van 18-25 maart met $586 miljard gestegen, tot $5,25 biljoen. Dit betekent dat de Fed de afgelopen periode gemiddeld ongeveer $970.000 per seconde afdrukt, in haar pogingen om de markt in leven te houden te midden van de crisis omtrent het coronavirus.

Om dit in perspectief te zien, print de Fed print elke 35 uur het equivalent van de totale marktkapitalisatie van Bitcoin.

Volgens Bloomberg is dit de eerste keer ooit dat de balans van de Fed $5 biljoen bedroeg. Paniek bij investeerders over de wereldwijde verspreiding van COVID-19 heeft de centrale bank ertoe aangezet verschillende liquiditeitsinitiatieven te lanceren, zoals het kopen van obligaties. De omvang van de huidige inspanningen is naar verluidt veel groter dan soortgelijke initiatieven die de Fed tijdens de laatste financiële crisis heeft ondernomen.

Gaat het effect hebben op Bitcoin?

Tijdens de NBC-show “Today” vanmorgen zei Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, dat we wellicht in een recessie zitten. Hij schreef de economische neergang van het land toe aan het coronavirus.

Zoals eerder duidelijk werd, heeft de VS overeenstemming bereikt over een stimuleringspakket van $6 biljoen, waarbij $560 miljard naar particulieren gaat en $500 miljard naar grote bedrijven.

Hoewel dit veel lijkt, is het blijkbaar slechts een druppel in de emmer. Neel Kashkari, president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, zei op 22 maart dat de Federal Reserve een “oneindig bedrag aan contanten” heeft.

In een gesprek van 60 minuten zei Kashkari:

“Er is genoeg contant geld in het financiële systeem en er is een oneindige hoeveelheid contant geld bij de Federal Reserve. We zullen doen wat we moeten doen om ervoor te zorgen dat er genoeg contant geld in het banksysteem zit.”

Maar als de aanvoer van USD oneindig is, maakt dat de dollar dan niet waardeloos? Dat is wat vele zich afvragen.

Zo plaatsten wij eerder op de dag een artikel waarin de CEO en mede-oprichter van Quantum Economics Mati Greenspan en handelaar en analist/schrijver voor o.a. CryptoBenelux, Michaël van de Poppe, ook wel bekend als CryptoMichaël, bespraken hoe de Fed-strategie van ‘QE to Infinity’ Bitcoin zal helpen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!