Amerikaanse Federal Reserve kondigt kwantitatieve versoepeling aan, zonder bovengrens

De Amerikaanse Federal Reserve heeft een nieuwe reeks maatregelen aangekondigd om de markt te helpen in de huidige aanhoudende crisis. Een van deze bewegingen is een open verbintenis om activa te blijven kopen, onder de kwantitatieve versoepelingsmaatregelen.

Als gevolg hiervan reageerden de markten door middel van een stijging en en Bitcoin (BTC) volgde, met een snelle stijging van 13% voordat de munt terugkeerde naar het huidige niveau van ~$6.250.

“Open verbintenis” om activa te kopen

Zonder enige schatting te maken of zonder een bovengrens vast te stellen, gaf de aankondiging aan dat de VS bereid is het aankoopprogramma te gebruiken om de economie te ondersteunen.

In wezen opent dit een geheel nieuw hoofdstuk in het ‘geld drukken’ van de Fed, omdat het zich ertoe verbindt de balans te blijven uitbreiden, in plaats van zich te committeren aan een bepaald bedrag.

Er zijn nog andere maatregelen die de Fed zal nemen: ze kopen, door hypotheek gedekte, effecten terwijl ze ook overstappen op bedrijfsobligaties, effecten kopen op secundaire markten en via ETF’s, etc.

Bovendien kondigde de Fed nóg twee steunprogramma’s aan, gericht op bedrijven.

  1. Bedrijven met een hoogwaardige kredietstatus kunnen bij de Fed aankloppen voor leningen en brugfinanciering met een looptijd van vier jaar.
  2. Het tweede programma gaat bedrijfsobligaties van kredietwaardige bedrijven kopen.

Ook komt er nog een ander leenprogramma, gericht op MKBers.

Chris Rupkey, een chief financial economist bij MUFG Union Bank, sprak hierover:

“De centrale bank verschuift van niet alleen de geldschieter van het laatste redmiddel, maar is nu ook de koper van het laatste redmiddel. Vraag niet hoeveel ze zullen kopen, dit is echt een oneindige QE.”

Markten reageerden onmiddellijk

Bij de aankondiging reageerden alle markten positief en rapporteerden een snelle stijging. De S&P 500-futures schoten omhoog tot 2.345, terwijl NASDAQ 100-futures stegen tot 7.200. De markten trokken echter snel terug toen de Nasdaq-futures daalden tot 6.990 en S&P 500 tot 2.270.

Het is interessant op te merken of deze maatregelen al dan niet een langdurig positief effect zullen hebben op de markt. Ze lijken vrij extreem, omdat dit de Amerikaanse dollar nog meer onder druk zou zetten en de waarde ervan onderweg zou verminderen.

Op het moment van schrijven opende de DJI negatief en daalde de S&P 500 met 0,8%, terwijl de Nasdaq 100 met 0,2% daalde.

Bitcoin volgde vandaag ook de markten. Het piekte van ongeveer $5.800 naar $6.600, wat een stijging van ongeveer 13% betekende. Het toonde echter een volledige correlatie met de traditionele markten, aangezien de prijs zich herstelde en momenteel wordt verhandeld op ongeveer ~$6.250.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!