562 Bitcoin-gerelateerde chantage klachten in Verenigd Koninkrijk

De politie van het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 2018 honderden chantage-klachten ontvangen, waarbij criminelen om Bitcoin (BTC) vroegen. Dit volgens een artikel dat gisteren op Cointelegraph verscheen.

Door cijfers van dertien Britse politieteams bij te houden, kwamen er in totaal 562 meldingen binnen van afpersers die Bitcoin eisten, in het jaar 2018 en 2019.

Verschillende methoden

Een rapport toonde pogingen tot ransomware, waarbij een hacker alle bedrijfsgegevens van een gebruiker blokkeerde. Vervolgens eisten de hacker Bitcoin als betaling voor het ontgrendelen van de gegevens. Tevens dreigde de hacker het prijskaartje te verhogen als het slachtoffer niet binnen een bepaald tijdsbestek zou betalen.

Een ander rapport toonde een dader die dreigde privé-informatie openbaar te maken als een slachtoffer geen BTC zou sturen.

Sommige gebieden populairder dan anderen

De Engelse politie van North Yorkshire zag een enorme piek in het aantal gemelde Bitcoin-chantage-zaken in 2019. De groep meldde slechts zes incidenten in 2018, terwijl 2019 115 aangiftes opleverde.

Rapporten toonden ook andere regio’s met hoge Bitcoin-gerelateerde misdaadcijfers. Deze omvatten 89 aangiftes van de Greater Manchester Police, 82 van Hertfordshire en 21 van Leicestershire.

Andrew Martin, CEO van Retail Financial Consulting, zei het volgende:

“De opkomst van digitale financiële criminaliteit zal zorgen voor angst bij consumenten, die zich al terdege bewust zijn van het risico van fraude en chantage door kwaadwillende hackers.”

Hij ging verder met:

“Deze incidenten onderstrepen de risico’s van online valuta’s, die vaak een gemakkelijke manier zijn voor anonieme derden om geld van slachtoffers af te persen.”

De toekomst

Martin sprak ook over de toekomst:

“In de toekomst is het tijd voor de grote banken om te erkennen dat de agressieve push naar een geldloze samenleving veel mensen dwingt om te experimenteren met nieuwe investeringsvormen, waarvan sommige met aanzienlijke risico’s gepaard gaan.

Het beperken van de toegang van consumenten tot contant geld beperkt de keuze, waardoor veel mensen in onze samenleving achterblijven en in een steeds gevaarlijkere online wereld. Dit kan alleen maar een slechte zaak zijn.”

Als we kijken naar het grotere plaatje dan valt het percentage nog wel mee. 4% van alle chanteerders in het Verenigd Koninkrijk vraagt Bitcoin en 96% vraagt nog steeds traditionele fiat-valuta’s.

Eerder vorige maand plaatsten wij nog een artikel waarin de Amerikaanse FBI liet zien dat ransomware-hackers sinds 2013 enorme hoeveelheden Bitcoin (BTC) hebben opgeëist.

Tussen oktober 2013 en november 2019 betaalden slachtoffers ongeveer $144 miljoen aan BTC aan ransomware-hackers, gaf FBI-supervisor, Joel DeCapua, aan op de RSA-conferentie van 24 februari.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!