Europese Centrale Bank pompt €120 miljard in de economie

Na soortgelijke inspanningen van de Amerikaanse Federal Reserve op 10 maart, kondigde de Europese Centrale Bank een injectie van €120 miljard aan.

Geen renteverlaging maar een kapitaalinjectie

De ECB heeft, in een poging de worstelende markten te bestrijden, besloten de rente niet verder te verlagen. In plaats daarvan kondigde de centrale bank de toewijzing van €120 miljard aan om te injecteren in de economie. Dit volgens een artikel dat gisteren in CNBC verscheen.

Te midden van recente renteverlagingen van Amerikaanse en Engelse centrale banken verwachtte het publiek soortgelijke maatregelen van de ECB, maar de autoriteit besloot echter een andere weg in te slaan.

Holger Schmieding, economisch expert van Berenberg, zei het volgende tegen CNBC.

“In tegenstelling tot de verwachtingen heeft de ECB haar rente niet dieper in het negatieve gebied gebracht. In plaats daarvan zal de ECB meer activa kopen met een focus op obligaties uit de particuliere sector en nog meer liquiditeit, tegen nog gunstiger voorwaarden, in het banksysteem injecteren.”

Meer dan de marktkapitalisatie van Bitcoin

De reguliere markten zijn de afgelopen weken aanzienlijk gedaald, waardoor de autoriteiten actie hebben moeten ondernemen door de tarieven te verlagen en kapitaal in hun economieën te steken.

Na een sterke prijsdaling waardeerde de marktkapitalisatie van Bitcoin (BTC) ongeveer €100 miljard op het moment van schrijven. De recente geldinjectie van de ECB is dus €20 miljard meer dan het volledige speculatieve kapitaal dat momenteel in Bitcoin zit.

De Amerikaanse Federal Reserve pompte twee dagen geleden $165 miljard in de financiële sector, terwijl Bitcoin een marktkapitalisatie van $145 miljard bezat. In de afgelopen dagen is Bitcoin echter met bijna 20% gedaald, waardoor de marktkapitalisatie aanzienlijk is gedaald.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!