Bank of England verlaagt bankrente naar 0,25%

De Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, heeft in het licht van de risico’s omtrent het coronavirus een spoedverlaging van de basisrente doorgevoerd.

De centrale bank kondigde woensdag het nieuws aan en zei dat het de rente met 50 basispunten verlaagd naar 0,25%.

De bank zei het volgende:

“De verlaging van de bankrente zal helpen om het vertrouwen van bedrijven en consumenten op een moeilijk moment te ondersteunen, de kasstromen van bedrijven en huishoudens te ondersteunen en de kosten te verlagen en de beschikbaarheid van financiering te verbeteren.”

De centrale bank heeft ook een nieuw financieringsplan aangekondigd ter ondersteuning van midden- en kleinbedrijven (MKBers), met extra stimulansen voor banken om meer kredietverlening te ondersteunen. De nieuwe regeling zal “in de komende 12 maanden een financiering van vier jaar bieden voor ten minste 5% van de voorraad van de huidige financiële middelen van de deelnemers tegen rentetarieven tegen, of zeer dicht bij, de bankrente.”

De bank ging verder met het stellen dat:

“Hoewel de omvang van de economische schok van Covid-19 zeer onzeker is, zal de activiteit de komende maanden waarschijnlijk aanzienlijk verzwakken in het Verenigd Koninkrijk. Tijdelijke, maar significante verstoringen in de toeleveringsketens en zwakkere activiteit kunnen de kasstromen uitdagen en de vraag vergroten voor kortlopend krediet van huishoudens en voor werkkapitaal van bedrijven. Dergelijke problemen zijn waarschijnlijk het meest acuut voor kleinere bedrijven.”

Vorige week verlaagde de Amerikaanse Federal Reserve de rente ook met 50 basispunten tot een streefbereik van 1% tot 1,25% om de schok van het coronavirus tegen te gaan.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Tot nu toe lijken de cryptomarkten echter niet te onder de indruk te zijn, met Bitcoin momenteel 3% lager (in de afgelopen 24 uur).

Volgens gegevens van CryptoCompare staan ​​momenteel 18 van de 20 beste cryptoassets (volgens marktkapitalisatie) in het rood, met de uitzondering van USDT en LEO.

Crypto-startup Santiment, dat “een gedragsanalyseplatform voor cryptocurrencies” biedt, zei vorige week (op 6 maart) dat het een omgekeerd verband zag tussen vermeldingen van “coronavirus” op sociale mediaplatforms en de prijs van Bitcoin:

Crypto-analist Krüger zegt dat we niet geschokt moeten zijn, zelfs als de prijs Bitcoin in één uur 20% daalt in tijden van paniek zoals deze, omdat “grote whales” kunnen besluiten dat ze hun Bitcoin-bezit moeten liquideren:

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!