$665 miljoen aan longs geliquideerd op BitMEX

De Bitcoin koers crashte in slechts een uur tijd van $7.400 naar $5.200, waardoor maar liefst $665 miljoen longs werden geliquideerd op BitMEX.

Bitcoin (BTC) daalde onder het langverwachte wekelijkse exponentiële voortschrijdend gemiddelde van 200 dagen (EMA), waardoor het één van de steilste eendaagse dalingen in de geschiedenis van de markt is.

$665 miljoen aan Bitcoin-longs binnen een uur geliquideerd op BitMEX (bron: datamish.com)

Wat veroorzaakte de prijsdaling van Bitcoin?

De Bitcoin koers weerspiegelt sinds begin maart nauw de trend van de Amerikaanse aandelenmarkt en omdat de Dow Jones Industrial Average (DJIA) op 12 maart een impliciete opening van 1.100 punten aangaf, begon de cryptomarkt tekenen van zwakte te vertonen.

Een abrupte daling van de Bitcoin koers onder de $6.410 zorgde ervoor dat BTC crashte tot lage ondersteuningsniveaus, waardoor het uiteindelijk, voor het eerst sinds november 2018, naar $5.200 ging.

Volgens gegevens van Datamish.com heeft de kaars van $2.100 $665 miljoen geliquideerd, met een totale liquidatie van longs van bijna een miljard dollar, wanneer alle grote beurzen zoals Bitfinex en Binance Futures worden gecombineerd.

Bitcoin heeft nog nooit temaken gehad met een wereldwijde sell-off en het was interessant om te zien hoe het hier mee om zou gaan, in tijden van extreme onzekerheid op de bredere financiële markt. Het is nu echter duidelijk geworden dat Bitcoin nog geen veilige haven is.

Wat gebeurt er nu?

Altcoins, zoals Ethereum (ETH), daalden met 30 procent op de dag, omdat tientallen miljarden dollars werden weggevaagd van de cryptocurrency-markt.

Als BTC zijn trend van eind 2018 volgt, zal de markt voor cryptocurrency waarschijnlijk een accumulatiefase doorlopen en opbouwen om vervolgens weer momentum te krijgen tegen het einde van het jaar.

Hoewel historische gegevens kunnen worden gebruikt om de prijstrend op lange termijn van BTC te voorspellen, bevinden Bitcoin en de rest van de cryptocurrency-markt zich op korte termijn in een onbekend gebied.

Met analisten die niet zeker weten of de aandelenmarkt op de korte termijn een bodem zal zien, en waar de bodem zelfs zou zijn temidden van verhoogde angst voor het coronavirus, wordt onzekerheid verwacht in de cryptocurrency-markt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!