CryptoMichaël: Wat gaat Bitcoin in 2020 doen?

Allereerst, de beste wensen voor 2020! Het afgelopen jaar was een apart jaar met een Bitcoin koers (BTC) die van $3,500 naar $13,900 steeg en weer terug daalde naar $6,700, terwijl altcoins relatief niets lieten zien (uitzonderingen daar gelaten). Gaan we hetzelfde terug zien voor de markt in 2020? Laten we een kijkje nemen naar de charts.

Weekgrafiek Bitcoin

Bitcoin koers 2020
Bron: TradingView

Een aantal dingen zijn aan te wijzen als belangrijk in dit geheel. De langere termijn trendlijn (blauwe lijn) is een belangrijke factor voor mogelijke steun, hetzelfde geldt voor de rode trendlijn. Deze is ontstaan in het begin van het jaar en vormde in de vorige cyclus ook een belangrijke steun. Daarnaast valt te zien dat de ‘golden pocket’ Fibonacci niveau weer als steun dient en mogelijk als bodemvorming kan gaan dienen in deze cyclus.

Houdt dat in dat de markt weer eenzelfde snelle parabool gaat maken? Dat verwacht ik niet. Als we naar alle cycli van de markt kijken, dan duurt de cyclus telkens iets langer. Via die weg is het aannemelijker om de markt te vergelijken met de markt in januari 2016, aangezien we nog maar aan het begin van de gehele cyclus staan. Vergelijken met 2017 heeft totaal geen zin, gegeven dat er niet dezelfde euphoria heerst als in die periode.

Via die weg lijkt het mij aannemelijker dat we binnenkort steun gaan vinden en rustig aan weer opwaarts gaan bewegen. Doorgaans is het eerste kwartaal van het jaar een goed jaar voor alternatieve munten, zie de volgende grafieken.

Altcoin dominantie

Altcoin dominantie
Bron: Cointrader.pro

In de afgelopen jaren heeft de koers van altcoins telkens een bodem laten zien in Q4, om vervolgens een duidelijke stijging te doen volgen in het kwartaal er na. Dit begon in januari 2016 met een stijging van 1,900% op Ethereum. In 2017 begon het feest weer opnieuw en in januari 2018 hadden we de parabolische stijging van Ethereum naar $1,400.

Als we kijken naar de koers van Ethereum (ETH), dan vallen er ook een paar interessante dingen te bespeuren.

Ethereum koers

Ethereum koers
Bron: TradingView

De Ethereum koers laat zien dat we een positieve divergentie hebben neergezet op de bodem in september van 2019. Hierna heeft Ethereum telkens een significante stijging laten zien. Laten deze bewegingen telkens in januari zijn begonnen. In 2016 begon het met een 1,900% stijging. In 2017 volgde eenzelfde stijging en in 2018 hadden we de gekke move naar $1,400.

Wederom laat Ethereum zien dat er een lange neerwaarste trendlijn aan zit te komen, welke zelfs 2 jaar de koers hardnekkig naar beneden heeft geduwd. Een doorbraak van deze lijn zou een sterke beweging kunnen veroorzaken (hand in hand met het doorvoeren van Ethereum 2.0?).

Combineren we dit met een andere koers, dan zien we dat Ethereum niet de enige is.

Ripple koers

Ripple koers
Bron: TradingView

Zoals eerder aangegeven in dit artikel, de koersen zien er hetzelfde uit als de periode van januari 2016. De altcoins maakten toen hun bodem tegen BTC en ook tegen USD ging het niet heel goed. Ripple laat eenzelfde vergelijking zien, waarin het wederom een belangrijke steun verliest en op de volgende steun is aanbeland (zie de blauwe lijnen).

Ook hier valt te zien dat een 2 jaar oude neerwaartse trendlijn er aan zit te komen, vergelijkbaar met de koersen van Ethereum.

Is historie een voorbode voor wat gaat komen en garantie op succes? Nee. Echter, markten bewegen in vergelijkbare bewegingen doordat simpelweg marktpsychologie zo werkt.

Wat kunnen we verwachten van 2020? Hopelijk een hoop mooie groene kaarsen, gegeven dat Bitcoin de halving ook nog krijgt, veel altcoins op weg zijn naar mogelijk hun bodem en opwaarts kunnen gaan kijken.

Ik wens iedereen derhalve mooie trades, winsten en alle geluk toe!

Vond je deze analyse nou ook zo top en wil je op de hoogte blijven van alle analyses die CryptoMichaël maakt? Volg hem dan op Twitter door hier te klikken.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!