Nederlandse BitMEX handleiding voor beginners

Waarschuwing: Je moet tenminste een paar maanden ervaring hebben met traden voordat je met BitMEX en leverage trading aan de slag gaat. Noobs gaan sowieso rekt. Dit artikel is geen financieel advies, alles is op eigen risico. Krijg 10% korting op de fees met deze link  Oké, klaar voor? Let’s go… Wat je je er ook van vindt, met BitMEX kun je sneller winst maken dan met met iedere andere exchange door de hefboom (en dus ook sneller verlies). Dit is uiteraard de grootste aantrekkingskracht van BitMEX. Als je een goede basis hebt van technische analyse, een trading strategie met een bewezen staat van dienst en een paar maanden ervaring met traden, dan kan BitMEX een leuke optie zijn.

Hoe begin je op BitMEX?

Maak eerst een gratis account aan met deze link. Dan kun je straks makkelijk meekijken, dus doe dit nu.

Vakjargon!

We beginnen even met wat termen… Margin trading – Dit is een manier van traden waarbij je geld leent om posities te openen. In werkelijkheid ben je niet echt “geld aan het lenen”, je bent gewoon “contracten” aan het uitwisselen met anderen die gebruik maken van het platform. Als je short gaat (inzetten op een daling), wissel je met iemand die long gaat (inzetten op stijging) en andersom. Dat is de basis. Leverage – Het bedrag dat je besluit te lenen. In gewoon Nederlands de hefboom. Hoe hoger de leverage, hoe meer geld je leent en hoe hoger het risico op liquidation. Voorbeeld: $1000 met 5x leverage = $5000 waarmee je kunt traden. Je liquidation price wordt gegeven voor en tijdens je transactie. Die is dus altijd zichtbaar. Liquidation price – Dit is de prijs waarop je trade automatisch wordt gesloten. Als dit gebeurt zijn je account balance of de funds die je gebruikt hebt niet meer toereikend om je verlies te dekken. Rekt dus.

CryptoBenelux - Bitmex Voorbeeld: $100 met een leverage van 25x tegen een BTC prijs van $3797,5 = $3689.5 liquidation price.

Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te rekenen. BitMEX heeft een ingebouwde rekenmachine waarmee je altijd je winst, verlies en liquidation kunt zien.

CryptoBenelux - Bitmex Ingebouwde rekenmachine

Limit order – (market maker) stelt een prijs in en laat deze positie fillen zodra de markt jouw ingestelde prijs heeft bereikt. Ik gebruik deze order 9 van de 10 keer om kosten te besparen. Market order – (market taker) dit is waar je onmiddellijk je trade afsluit. Voor dit gemak betaal je 3x de normale kosten (0,075% in plaats van 0.025% op BTC). Take Profit – Zoals de naam al aangeeft, met deze order neem je winst als de prijs de goede richting op beweegt. Stop Loss Limit – Hiermee beperk je je verlies. Zodra een stop loss trigger is bereikt, gaat jouw order in het orderboek voor de limit prijs die je hebt ingesteld. Zodra deze limietprijs is bereikt, wordt je positie gesloten.

CryptoBenelux - Bitmex Verschillende orders

Stop Loss Market – Hetzelfde als stop limit, maar je trade zal onmiddellijk worden geclosed tegen de marktprijs. Ik raad je aan om dit in plaats van de stop limit te gebruiken. Wanneer de prijs de verkeerde kant op beweegt kan het hard gaan. Er is een kans dat je limit prijs niet wordt geactiveerd en jij dus met een groter verlies zit. Met behulp van de stop market, zorg je ervoor dat je tijdens een sterke pump of dump toch je verliezen tot een minimum beperkt. Je bent verzekerd van een exit en die zekerheid heb je niet met een stop limit.

CryptoBenelux - Bitmex Trailing stop

Trailing Stop – Beschouw dit als een “bewegende stop loss” die de huidige prijs volgt met een vooraf ingestelde waarde. Voorbeeld: $1000 aan BTC met een long entry prijs van $3850 met een trailing stop van $75 zou betekenen dat als de prijs stijgt naar $4000 en vervolgens $75 daalt, je zou worden uitgestopt (exit trade) op $3925. Stel de prijs stijgt naar $4000, zakt naar $3950, stijgt vervolgens naar $4075 en zakt daarna weer naar $4000, dan word je uitgestopt op $4000 Dit is een mooie functie om te gebruiken wanneer je trade al op winst staat en je wil deze zeker stellen zonder direct je positie te sluiten. Naast het voordeel dat je op BitMEX met geleend geld kunt traden, kun je ook inzetten op een daling. Je bent dus niet niet langer beperkt tot traden in bull markets en kunt dus ook geld verdienen als BTC daalt.

Leverage trading op BitMEX

Je kunt op BitMEX anonieme accounts maken zonder je echte naam of informatie te geven. Om te beginnen met traden hoef je dus alleen Bitcoin naar je account te sturen. Maar kijk hier wel mee uit. Ik heb verhalen gezien van mensen die bepaalde problemen niet opgelost kregen, omdat ze niet konden bewijzen dat zij het waren. Als je safe wil zitten geef je dus je echte gegevens. Er wordt geen andere valuta geaccepteerd, dus stuur geen Ethereum, Litecoin, XRP of andere altcoins. Deposits zijn snel, ik herinner mij dat mijn BTC er binnen 10 minuten op stond. BitMEX handelt niet daadwerkelijk in Bitcoin, maar in contracten. Contracten zijn een overeenkomst om een asset te kopen of verkopen (in dit geval cryptocurrency) zonder feitelijk de onderliggende waarde te bezitten. BitMEX biedt twee soorten contracten…

Perpetual Contracts

Dit contract is bedacht door BitMEX zelf en wordt ook wel een “perpetual swap” genoemd. Dit is het type contract dat je voornamelijk zult traden als je voor het eerst begint, vooral wanneer je gaat swing traden of scalpen op de korte termijn. Deze contracten hebben geen specifieke datum waarop ze vervallen. Ze hebben een variabele rente die wordt toegevoegd of afgetrokken van je account. Meer info hier… Om de 8 uur krijgen de BTC longs momenteel een vergoeding van 0.0221% en betalen de shorts 0.0221%. Dit noemt men de funding rate. Klik hier voor meer informatie over de kosten.

Futures Contracts

Dit is in feite een overeenkomst tussen een koper en verkoper om op een bepaalde datum in de toekomst een asset om te ruilen (te verhandelen) tegen een overeengekomen prijs. Futures contracts hebben doorgaans een vaste (of geen) rente, waardoor ze geschikter zijn voor langere termijn. Deze contracten hebben dus een vaste aflooptijd van bijvoorbeeld een kwartaal of een maand.

Crypto shorten op BitMEX

Op dit moment kun je de volgende altcoins shorten, met bijbehorende hefboom
  • Ethereum (ETH) tot 50x leverage
  • Litecoin (LTC) tot 33,3x leverage
  • Ripple (XRP) tot 20x leverage
  • Cardano (ADA) tot 20x leverage
  • Bitcoin Cash (BCH) tot 20x leverage
  • EOS (EOS) tot 20x leverage
  • Tron (TRX) tot 20x leverage
Bitcoin (BTC) is de enige crypto die je kunt traden met 100x. Shorten werkt op dezelfde manier als een long positie, behalve dat je nu inzet op een prijsdaling. Hiervoor klik je bij het openen van een positie op de rode “Sell” knop in plaats van de groene “Buy knop”.

Hoeveel leverage moet ik gebruiken?

Ik je ten zeerste aan om in het begin je leverage op max. 10x te houden. Als je besluit meer dan 20x te gebruiken, zorg dan dat je het dan met kleine posities doet. Traders die op de korte termijn scalpen met 20x-40x moeten echt wel weten wat ze doen. Wat er ook gebeurt… Plan altijd je transacties van tevoren en open nooit haastig een trade. Groene dildo’s chasen en falling knives proberen te vangen is DODELIJK.
Hoe meer adrenaline door je lichaam stroomt, hoe dommer je beslissingen worden.

Arthur Hayes – Bitmex eindbaas

Verschil tussen Isolated and Cross Margin

Je hebt twee soorten margin op BitMEX, Isolated en Cross. Je kunt schakelen tussen de ene of de andere door simpelweg de leverage in het vak “Your position” aan de linkerkant van je trading panel aan te passen. Gebruik Cross leverage door de schuif helemaal naar links te verplaatsen (uiteraard staat er dan Cross). Isolated wordt gebruikt voor alles vanaf 1x leverage. Isolated leverage vergroot niet automatisch je positie. Als je de leverage verandert, pas je alleen de hoeveelheid marge aan die je gebruikt. Om je position size te vergroten, moet je dus het aantal contracten aanpassen. Dit gaat bij veel noobs mis. Bijvoorbeeld: als je account $1000 is en je zet leverage op 3x dan kun je traden met $3000, maar je moet dan wel 3000 contracten invoeren.

Cross Margin

Ook wel “spreadmargin” genoemd, hierbij wordt het volledige bedrag van het beschikbare saldo gebruikt om liquidaties te voorkomen. Gerealiseerde winst uit open posities telt ook mee. Dit is handig voor traders die bijvoorbeeld bestaande posities willen hedgen. Voordeel is ook dat de liquidation price veel verder weg staat.

Isolated Margin

Wordt gebruikt voor speculatieve posities, dus wat wij doen. Door de marge die door de positie wordt gebruikt te isoleren, beperk je het verlies tot de initiële marge die op die specifieke trade zit. Nadeel is dat je een liquidation price hebt die dichterbij staat.

Pro tips

Traden op BitMEX kan extreem nice of extreem kut zijn. Hier een paar tips om je winst te maximaliseren en de kans op verlies te verkleinen. Uiteindelijk gaat traden vooral om risk management.
Wees de market maker, niet de taker – verspil minder geld aan kosten. Als je teveel ‘Market’ orders gebruikt betaal je teveel kosten.
Een market maker creëert limit orders binnen het orderboek (dus wachtend op zijn uit te voeren transactie). Een markt taker gebruikt de knop “Market” bij het kopen of verkopen van een positie (dus voert een transactie onmiddellijk uit tegen marktprijs). Gebruik altijd limit orders (jij bent de market maker) om posities te openen. De kosten zijn 1/3 van de prijs van een taker fee (market taker). Zorg er ook voor dat je op het selectievakje “post only” klikt!

CryptoBenelux - Bitmex Post- Only aanvinken

Je ontvangt dus een korting op de trading fees. Hoewel deze kosten op het eerste gezicht klein lijken (0,0075% taker fee), worden deze gerekend over de gehele leveraged positie! Ik raad aan om market orders te beperken tot de stop loss. Dit is de stop market order. Let goed op de contract details: Funding rate – In de linkerhoek onderin, er is een vak met contract details. In die box zit je “funding rate”.

CryptoBenelux - Bitmex Funding rate

Deze vergoeding zal extreem hoog worden als iedereen long gaat en bijna niemand aan het shorten is. Als dit bedrag positief is dan betalen de longs de shorts. Als het negatief is dan betalen de shorts de longs. Wees geduldig met je entries en stel limit orders in – probeer nooit dildo’s te chasen. Tegen de tijd dat je order is gefilled ben je te laat en ga je rekt. Zet verschillende limit orders op belangrijke levels voordat een rally (of dump) begint.
Beter een entry missen dan geld verliezen.
En last but not least: Zet ALTIJD een stop loss. Krijg 10% korting op de fees met deze link en… Ben je benieuwd naar het laatste Crypto Nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!