Gemini Dollar (GUSD): Wat is het eigenlijk?

Dit artikel gaat over de Gemini Dollar. De laatste tijd horen we er erg veel van maar wat is het precies? Gemini is opgericht door de Winklevoss-twins en zij kondigden maandag aan dat het bedrijf een stablecoin heeft geïntroduceerd. De naam van de token wordt Gemini Dollar (ticker: GUSD) en de waarde wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dit idee is niet nieuw, echter zullen de technische specificaties voor GUSD vertrouwen verbeteren.

Wat is GUSD?

GUSD biedt complete transparantie over de hoeveelheid tokens er omloop zijn. Daarnaast zal een onafhankelijk accountantskantoor volledige audits uitvoeren om te garanderen dat de tokens altijd 1:1 gebacked worden door het aantal dollars dat zij in kas hebben. De blockchain zal het totale aanbod van munten verifiëren, terwijl de externe accountantsorganisatie de dollarbedragen zal verifiëren in overeenstemming met de controlewetten. Er worden Gemini-dollars gemaakt op de blockchain wanneer klanten tokenized dollars opnemen van de Gemini exchange. De tokens worden vernietigd of ingewisseld wanneer gebruikers ze in hun Gemini-accounts plaatsen. Opnames kunnen worden verzonden naar en opgeslagen op elk Ethereum-adres. Dit omdat GUSD een ERC-20 token is.

Hoe gaan ze dit realiseren?

In de whitepaper van Gemini staat dat zij strikte controle over het token willen behouden, zodat ze eventuele upgrades kunnen uitvoeren. Voorbeelden van deze upgrades zijn:
  • Kwetsbaarheden oplossen.
  • Systeem uitbreiden met nieuwe functies.
  • Het systeem verbeteren en de operationele efficiëntie optimaliseren.
  • Tokenoverdrachten onderbreken, blokkeren of terugdraaien in reactie op een veiligheidsincident (hacking o.i.d.) of indien wettelijk verplicht of gedwongen om dit te doen door een rechtbank of een ander overheidsorgaan.
Ze doen dit door smart contracts te creëren die verschillende functies vervullen. De proxy laag bepaalt de rechten voor het maken en overdragen van munten. In de veronderstelling biedt deze proxy laag een eenvoudiger mechanisme om de handel in munten en uitgifte te stoppen als zich een veiligheidsincident voordoet. 3 lagen:
  • De proxy fungeert als een leidende laag voor wie, wat en wanneer er iets in de blockchain kan plaatsvinden en de smartcontracts logica kan uitvoeren in de Impl-laag.
  • De middelste laag, genaamd “Impl” (hoogstwaarschijnlijk een afkorting voor “implementatie”), bevat de gegevens en logica voor smart contracts. De Impl-laag heeft smart contract functies die lijken op de meeste ERC-20-tokens. Het idee is echter dat de smart contracts alleen werken als de proxy het toestaat ​​om ze uit te voeren.
  • De laatste smart contracts laag is het eigenlijke grootboek, de ‘Store’. Deze laag wijst tokens toe aan het saldo van de eigenaren en fungeert als ‘het externe en eeuwige Gemini-dollar grootboek’. Hier kan het publiek het grootboek voor GUSD transacties bekijken.
De drieledige benadering met elk afzonderlijke functies en smartcontracts zijn gebouwd om centrale aansturing eenvoudig te maken. Daarnaast zijn zij ook gemaakt om de flexibiliteit te behouden ​​die contractontwikkelaars met ERC-20-tokens nodig hebben.

Limieten op het aantal GUSD’s

Het ‘drukken’ van nieuwe tokens is een lastig onderwerp in de geschiedenis van stablecoins, omdat ze altijd 1:1 met het aantal dollars in kas moeten lopen. De Gemini-munt gebruikt een hybride online en offline bewaar-mechanisme om ervoor te zorgen dat het aantal tokens nooit het onderliggende USD-saldo overschrijdt. Een methode ingebouwd in de Impl-laag, genaamd PrintLimiter, zorgt hier voor. PrintLimit, zoals de naam al aangeeft, stelt een harde limiet in voor hoeveel tokens de Impl-laag kan maken. Het limiet heeft een check-and-balance-procedure als de token-voorraad moet veranderen. Een limietverhoging moet eerst goedkeuring krijgen van een offline-keyset (een bewaarders keten). Een afname vereist goedkeuring van een online bewaarders sleutel. Munten kunnen niet oneindig worden bijgedrukt. Er zal altijd een limiet zijn, en eventuele wijzigingen ervan moeten worden goedgekeurd door de keten van bewaarders, zowel online als offline. Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!