Bitcoin (BTC) heeft zojuist opnieuw de $85k-grens doorbroken nu investeerders zich schrap zetten voor de impact van de nieuwe Amerikaanse tarieven die op 2 april van kracht worden. Ondanks een voorzichtig sentiment in de bredere markt, laat de crypto-sector toch wat veerkracht zien. Vooral Dogecoin (DOGE) en Cardano (ADA) stelen de show met koersstijgingen van meer dan 7%, terwijl toppers als XRP, Ethereum (ETH), Solana (SOL) en Binance Coin (BNB) het iets rustiger aan doen met gains rond de 5%.
Markt in mineur, maar crypto houdt stand
Het grotere plaatje is minder rooskleurig. De wereldwijde markten zitten in een duidelijke risico-off-modus. De S&P 500 kende vorige week z’n slechtste daling sinds september 2023 met een duik van 3%, en goud schoot dinsdagochtend naar nieuwe recordhoogtes toen beleggers massaal naar veilige havens grepen. De Bitcoin koers zelf sloot het eerste kwartaal van 2025 af met een verlies van 11% – de zwakste prestatie sinds 2022. Geen cijfers om vrolijk van te worden, maar toch is er meer aan de hand onder de oppervlakte. Zo wijst Augustine Fan, hoofd prognose bij SignalPlus, op een gebrek aan verse prikkels:
“Er is geen sterke ETF-instroom meer, en de markt zit vast in een fase van lage overtuiging. De prijsactie blijft daardoor tam […] De vonk voor een echte rally ontbreekt nog. Maar áls we een uitbraak zien, kan het hard gaan – zeker met al die shortposities die nu openstaan.”
Hij wijst ook op de futuresmarkt: speculatieve posities in Bitcoin op de CME zijn gedaald naar het laagste punt in jaren, een flinke omslag vergeleken met het optimisme van begin 2025.
HODL’ers en whales houden de rug recht
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. On-chain-data van Glassnode schetst een ander beeld: langetermijnbeleggers blijven kalm. Mensen die Bitcoin drie tot zes maanden vasthouden, zitten op stijgende winsten en handelen amper – het laagste niveau sinds juni 2021. Dat wijst op vertrouwen, niet op paniek. En dan zijn er nog de nieuwe whales: grote jongens die de afgelopen maanden BTC hebben opgeslokt en weigeren te verkopen. Zij zorgen voor een stevige bodem onder de koers.
Spanning in aanloop naar nieuwe tarieven
De ingrijpende wederkerige tarieven van de Amerikaanse president Donald Trump, die naar verwachting woensdag ingaan, zouden tegen 2027 meer dan $700 miljard van het wereldwijde BBP kunnen schrappen, volgens economische prognoses van het Japan External Trade Organization (JETRO) Institute of Developing Economies. De maatregelen zouden de Amerikaanse economie onevenredig kunnen schaden door duurdere import.
Met de tarieven die morgen ingaan, hangt er spanning in de lucht. De markt houdt z’n adem in: wordt dit een trigger voor een grotere dip, of juist het startschot voor een onverwachte klim? Voorlopig lijkt de Bitcoin koers een dubbeltje op z’n kant. Breekt het nog verder door, dan kan het snel gaan. Maar als de bears toeslaan, is een test van lagere levels niet uitgesloten. Eén ding is zeker: saai wordt het niet!