Is Satoshi Nakamoto ontmaskerd? HBO-documentaire claimt van wel..

Satoshi Nakamoto, de mysterieuze en anonieme maker van Bitcoin (BTC), blijft sinds de publicatie van het oorspronkelijke Bitcoin whitepaper in 2008 de cryptomarkt in een greep houden. Wie is de mysterieuze persoon (of entiteit) achter de koningsmunt? Een recent uitgebrachte HBO-documentaire, van documentairemaker Cullen Hoback, is naar buiten gekomen met een nieuwe theorie over wie er werkelijk achter het pseudoniem schuilgaat.

Peter Todd als Satoshi?

In zijn HBO-documentaire Money Electric: The Bitcoin Mystery onthult Hoback dat hij denkt dat Peter Todd, een Bitcoin Core-ontwikkelaar die al sinds 2010 betrokken is bij het netwerk, mogelijk de ware identiteit van Satoshi Nakamoto is. Todd, die destijds nog een opleiding in beeldende kunst volgde, zou volgens Hoback in 2008 het Bitcoin whitepaper hebben gepubliceerd onder het alias Satoshi. De docu stelde het volgende:

“Wat als de naam Satoshi simpelweg werd gekozen om de anonimiteit te waarborgen, zodat mensen Bitcoin serieus zouden nemen en niet dachten dat het afkomstig was van een jonge student?”

Todd, die door Hoback wordt benaderd met deze theorie, reageert echter sceptisch op de beweringen en ontkent in de film dat hij Satoshi is.

De Replace-by-Fee theorie

Hoback baseert zijn theorie onder andere op Todd’s betrokkenheid bij de ontwikkeling van Bitcoin Improvement Proposal 125, ook wel bekend als Replace-by-Fee. Volgens Hoback was Todd mogelijk verantwoordelijk voor een post op BitcoinTalk in 2010, die per ongeluk werd gedaan met Todd’s eigen account, terwijl deze in naam van Satoshi had moeten zijn.

Hoewel de theorie gebaseerd is op enkele opvallende toevalligheden, ontkent Todd elke betrokkenheid. In een verklaring aan CoinDesk noemde hij de beweringen van Hoback “belachelijk” en zei hij dat de documentairemaker “naar strohalmen grijpt”.

Meer over Peter Todd

Peter Todd, een Canadees en veteraan binnen de Bitcoin-gemeenschap, begon in 2012 met het bijdragen aan de code van Bitcoin. Todd heeft zich gepositioneerd als een voorstander van de zogenaamde “small block”-filosofie, waarbij de originele blockgrootte van 1 megabyte behouden bleef. Deze keuze leidde tot een splitsing in de Bitcoin-community en het ontstaan van Bitcoin Cash.

Todd is ook oprichter van OpenTimestamps, een project dat blockchain-timestamping toegankelijk maakt voor de gemeenschap. Daarnaast was hij betrokken bij de lancering van Zcash in 2016, een privacy-georiënteerde cryptocurrency waarbij ook Edward Snowden betrokken was.

Het mysterie blijft voortduren

Het mysterie rondom Satoshi Nakamoto blijft de cryptowereld fascineren. Ondanks de vele theorieën en speculaties blijft de identiteit van de bedenker van Bitcoin onopgelost. Voorlopig lijken er te weinig bewijzen dat Peter Todd daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is, waardoor de discussie zonder twijfel voort zal blijven duren, vooral vanwege Nakamoto’s enorme hoeveelheid Bitcoin – geschat op bijna 70 miljard dollar.