Silk Road: Amerikaans gerechtshof wijst eigendom van $4,4 miljard af

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft de zaak van Battle Born Investments afgewezen over het eigendom van 69.370 Bitcoin, ter waarde van $4,38 miljard, die de Amerikaanse overheid in beslag had genomen van de darkweb-marktplaats Silk Road.

Op 7 oktober publiceerde het Hooggerechtshof een lijst met beslissingen, waarin een verzoek van Battle Born Investments werd vermeld om de eigendomsrechten van de 69.370 BTC, afkomstig van Silk Road, te herzien.

Battle Born Investments beweerde dat het via een faillissementsboedel de rechten had gekocht op de in beslag genomen Bitcoin. Het bedrijf slaagde er echter niet in om de rechtbank in 2022 en opnieuw in 2023 te overtuigen, toen het een beroep deed om de BTC via een faillissementsclaim te verkrijgen na de sluiting van Silk Road in 2013. Nu het Hooggerechtshof heeft geweigerd de zaak opnieuw te behandelen, kan de Amerikaanse overheid de in beslag genomen digitale activa die ooit eigendom waren van Silk Road verkopen.

In augustus 2024 voorspelde financieel advocaat Scott Johnsson dat de Amerikaanse Marshalls binnenkort de Bitcoin-activa van Silk Road zouden verkopen, nadat een post van Founders Fund had laten zien dat meer dan 19.000 BTC naar een Coinbase-account was verplaatst, volgens gegevens van de Bitcoin-explorer Tokenview.

Eerder die maand had een Amerikaanse overheidswallet 10.000 BTC naar het crypto-handelsplatform Coinbase Prime gestuurd. Volgens Arkham Intel werd de stapel Bitcoin twee weken eerder door de Amerikaanse autoriteiten naar een portefeuille met de naam “bc1ql” gestuurd.

In het verleden heeft het verkopen van grote hoeveelheden cryptocurrency door overheden vaak geleid tot aanzienlijke schommelingen op de markt. Dit bleek ook toen de BTC-prijzen met 3,6% daalden nadat het nieuws naar buiten kwam, hoewel de daling al begon voordat Coinbase Prime de Silk Road-fondsen ontving.

In juli werd gemeld dat de Amerikaanse overheid ook $2 miljard aan BTC had overgemaakt, vermoedelijk naar Coinbase. Deze overdracht vond plaats kort nadat voormalig president Donald Trump had aangegeven dat hij een strategische Bitcoin-reserve wilde aanleggen.

Silk Road was een online zwarte markt, opgericht in 2011 door Ross Ulbricht, die bekend stond onder het pseudoniem “Dread Pirate Roberts.” Het was de eerste moderne darknet-marktplaats.

In oktober 2013 werd Silk Road gesloten door de FBI en werd Ulbricht gearresteerd. Hij zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit voor samenzwering tot witwassen van geld, drugsdistributie en andere veroordelingen. In mei 2024 beloofde Donald Trump Ulbricht vrij te laten als hij opnieuw president zou worden.