FTX-token stijgt met 60%, wat is er aan de hand?

Veel cryptocurrencies, waaronder het FTX Exchange-token, ervaren momenteel een opwaartse trend, wat opmerkelijk is gezien het verleden van FTX. Deze exchange was ooit een van de grootste spelers in de markt, maar vroeg faillissement aan na het misbruik van klantengelden en andere illegale praktijken. Dit veroorzaakte een grote schok in de crypto-markt en de waarde van de FTX-token (FTT) kelderde. De prijs daalde van $85,02 drie jaar geleden naar een dieptepunt van $0,7763 een jaar geleden.

Vandaag lijkt de situatie echter veranderd. De FTT-prijs is met 60% gestegen en staat nu op $2,35. Deze recente prijsstijging wordt vooral toegeschreven aan geruchten dat FTX binnenkort zal beginnen met het terugbetalen van $16 miljard aan verduisterde fondsen aan schuldeisers. Crypto-influencers, zoals Crypto Rover, hebben dit nieuws verspreid op sociale media, wat de handel in de FTT-token deed exploderen. Het handelsvolume steeg met 2000% tot $361,8 miljoen.

Hoewel er veel opwinding is, is er nog geen officiële bevestiging van FTX of de juridische autoriteiten over deze terugbetalingsplannen. Sommige experts wijzen erop dat de terugbetalingen pas na de hoorzittingen, gepland voor oktober, november en december 2024, kunnen plaatsvinden. Mocht het Chapter 11-plan voor 7 oktober worden goedgekeurd, dan zouden kleine schuldeisers (met claims onder $50.000) mogelijk voor het einde van het jaar een uitbetaling kunnen verwachten. Grotere claims zullen echter pas in 2035 volledig worden uitbetaald.

De recente prijsstijging van FTT kan tijdelijk zijn, aangezien er nog geen concrete aankondigingen zijn gedaan. Technische indicatoren, zoals de Relative Strength Index (RSI), wijzen erop dat de token mogelijk overgekocht is, wat kan leiden tot een consolidatie of daling van de prijs. Als de prijs door de weerstand van $2,40 breekt, zou een verdere stijging tot $4 mogelijk kunnen zijn, maar een daling blijft ook een realistisch scenario, afhankelijk van verdere ontwikkelingen.

Met de opkomst van de crypto-marktrally hopen veel FTX-investeerders op grote winsten om eerdere verliezen goed te maken.