Bitcoin’s reactie op de laatste CPI-cijfers: Wat ging er fout?

De CPI-cijfers die gisteren werden vrijgegeven, liet gemengde resultaten zien. De Amerikaanse CPI op jaarbasis kwam lager uit dan verwacht op 2,5%, wat wijst op afnemende inflatiedruk. Ondanks deze positieve cijfers zag de Bitcoin koers een scherpe daling, wat voor veel handelaren onverwacht kwam.

Uitleg van de CPI-metingen:

  1. US Core CPI m/m – Dit meet de maandelijkse verandering in de prijs van goederen en diensten, exclusief voedsel en energie. Het wordt vaak gezien als een stabielere maatstaf voor inflatie omdat het de volatiele items uitsluit.
  2. US CPI m/m – Dit volgt de maandelijkse verandering in prijzen die door stedelijke consumenten worden betaald voor een mandje goederen en diensten, en weerspiegelt de algehele inflatie.
  3. US CPI y/y – Dit is de jaarlijkse verandering en toont de procentuele wijziging van de prijzen over het afgelopen jaar.

Mogelijke oorzaken van de Bitcoin-daling:

Hoewel de algemene inflatiecijfers meevielen, was er een misser in de US Core CPI, die uitkwam op 0,3% in plaats van de verwachte 0,2%. Dit kleine verschil kan grote gevolgen hebben voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Een hogere Core CPI wijst op aanhoudende inflatiedruk, wat de Fed kan dwingen om langer hogere rentes te handhaven dan eerder gedacht.

Conclusie

De cijfers van vandaag benadrukken de complexiteit van economische data en hun impact op de markten. Hoewel de lagere headline-inflatie positief lijkt, zorgt de hogere Core CPI voor onzekerheid over de toekomstige richting van het monetaire beleid. Voor de cryptomarkt betekent dit dat de volatiliteit waarschijnlijk zal aanhouden, terwijl beleggers blijven speculeren over de volgende stappen van de Fed.

Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!