Crypto lobbyactiviteiten schieten sinds 2017 met 1400% omhoog

Lobbyactiviteiten van crypto-bedrijven zijn sinds 2017 explosief gestegen, met een toename van 1.386%, wat laat zien hoe agressief de sector probeert gunstige regelgeving te beïnvloeden. Nu crypto steeds meer verweven raakt met het financiële systeem, zijn de belangen hoger dan ooit. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven miljoenen investeren om ervoor te zorgen dat wet- en regelgeving hun doelen ondersteunt.

Volgens gegevens van Social Capital Markets is lobbywerk in de crypto-sector sinds 2017 met 1.386% toegenomen, waarbij grote spelers hard proberen de Amerikaanse regelgeving te beïnvloeden. In 2023 alleen al gaven crypto-bedrijven een recordbedrag van $40,42 miljoen uit aan lobbyen, wat de groeiende invloed van de sector en de wens naar gunstige regels onderstreept.

Uit de gegevens blijkt dat enkele grote bedrijven voorop lopen in de lobbyuitgaven. Zo gaf Apollo Global Management via zijn Apollo Crypto-tak vorig jaar $7,56 miljoen uit aan lobbyactiviteiten en maakte gebruik van 104 lobbyisten, waarvan 78 zogenaamde “revolvers” waren – mensen die afwisselend in de publieke en private sector werken.

De Managed Funds Association gaf $4,11 miljoen uit, terwijl Coinbase, een belangrijke crypto-exchange, in 2023 $2,86 miljoen aan lobbyen besteedde. Sinds 2017 zijn Coinbase’s lobbyuitgaven echter met 3.475% gestegen, wat de druk op toezichthouders om crypto-vriendelijke wetgeving aan te passen benadrukt.

De sterke stijging in lobbyuitgaven toont de haast van de sector om invloed te krijgen op Amerikaanse wetgevers, nu de regelgeving rond digitale activa strenger wordt. Gegevens tonen aan dat bijna 60% van de totale lobbyuitgaven in de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden, wat aangeeft hoe dringend bedrijven hun belangen willen beschermen tegen de toenemende aandacht van toezichthouders.

In augustus werd er gemeld dat Fairshake, een invloedrijke crypto-gerichte super PAC, van plan is $25 miljoen te investeren in tv-reclames om 18 kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden te steunen, zowel van de Democratische als Republikeinse partij. Fairshake ondersteunt kandidaten die crypto-vriendelijke wetgeving en innovatie in de VS willen bevorderen. Onlangs steunden ze onder andere Patrick McHenry, voorzitter van de House Financial Services Committee, en de afgevaardigden Dusty Johnson en Josh Gottheimer (D-N.J.), die allemaal een belangrijke rol spelen in het promoten van cryptowetgeving.

Fairshake wordt gesteund door grote crypto-bedrijven zoals Coinbase, Ripple en Andreessen Horowitz. De groep heeft recentelijk meer dan $37 miljoen uitgegeven aan advertenties voor voorverkiezingen, wat heeft bijgedragen aan successen zoals de herverkiezing van afgevaardigde John Curtis in Utah.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!