Solana uitstroom bereikt all-time high van $39 miljoen

De enorme uitstroom van Solana heeft veel aandacht getrokken binnen de crypto-wereld. Volgens CoinShares is de uitstroom van $39 miljoen de grootste ooit voor SOL-investeringsproducten. Deze uitstroom wordt toegeschreven aan een sterke daling in de handelsvolumes van meme-munten, een segment waar Solana sterk van afhankelijk is.

Terwijl Solana te maken had met record-uitstromen, hadden andere cryptocurrencies wisselende resultaten. In totaal zagen beleggingsproducten in digitale activa vorige week een bescheiden instroom van $30 miljoen. Achter dit cijfer schuilen echter grote verschillen tussen verschillende activa en regio’s.

Bitcoin (BTC) was de grootste winnaar, met een instroom van $42 miljoen. Dit wijst op blijvend vertrouwen van investeerders in spot Bitcoin ETF’s en de waarde van BTC. Daarentegen zagen short-Bitcoin ETP’s voor de tweede week op rij een uitstroom, dit keer van $1 miljoen, wat erop wijst dat investeerders minder geneigd zijn om tegen de prestaties van BTC te wedden in de huidige markt.

Ondertussen zag Ethereum (ETH) een instroom van $4,2 miljoen te midden van de uitstroom van Solana. Maar dit cijfer verbergt veel beweging tussen aanbieders. Nieuwe spelers in de Ethereum ETF-markt zagen aanzienlijke instromen van $104 miljoen, terwijl Grayscale’s ETH-producten te maken hadden met een uitstroom van $118 miljoen.

Naast de uitstroom van Solana speelt er ook onzekerheid rond de goedkeuring van SOL ETF’s, wat de negatieve stemming versterkt. Onlangs werden de SOL ETF-aanvragen van VanEck en 21Shares van de website van de Chicago Board Options Exchange (Cboe) verwijderd, wat zorgen heeft gewekt over de regelgevende goedkeuring en de toekomst van deze investeringsproducten.

Dit heeft speculatie aangewakkerd over het standpunt van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ten aanzien van deze producten. Eerder dit jaar dienden beide bedrijven in juni S-1-formulieren in voor spot Solana ETF’s, nadat de SEC meer duidelijkheid gaf over de goedkeuring van negen spot Ethereum ETF’s.

De SEC heeft echter geen kennisgeving van indiening afgegeven voor deze SOL ETF’s, wat heeft geleid tot speculaties onder experts of de 19b-4-aanvragen waren ingetrokken of afgewezen. De 19b-4-indiening is een cruciale stap in het proces van ETF-goedkeuring, waarbij de SEC op de hoogte wordt gebracht van een voorgestelde regelwijziging door een zelfregulerende organisatie, zoals een beurs. Na indiening heeft de SEC meestal 240 dagen om een beslissing te nemen.

Scott Johnsson, General Counsel bij Van Buren Capital, merkte op dat SEC-voorzitter Gary Gensler waarschijnlijk Cboe heeft geïnformeerd dat de SOL-aanvragen onjuist waren ingediend als Commodity-Based Trust Shares, omdat hij Solana niet als een grondstof beschouwt. Hierdoor zou de SEC geen formeel afwijzingsbesluit hoeven te geven.

Nate Geraci, president van ETF Store, bevestigde ook dat de ETF-aanvragen waren verwijderd en sprak zijn twijfels uit over de goedkeuring van SOL ETF’s in het huidige regelgevingsklimaat. De recente uitstroom van Solana heeft de onzekerheid verder vergroot en de interesse in SOL-investeringsproducten lijkt af te nemen.

Matthew Sigel, hoofd Digital Assets Research bij VanEck, bekritiseerde eerder de Amerikaanse toezichthouders omdat ze achterblijven bij landen zoals Brazilië, die al een spot SOL ETF hebben goedgekeurd. Hij suggereerde dat de VS een “soft fork” in de regelgeving nodig heeft om een Solana ETF goed te keuren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!