X stopt tijdelijk met gegevensverzameling in Europa na onderzoek naar AI-praktijken

Het sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) heeft aangekondigd voorlopig te stoppen met het verzamelen van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers om zijn AI-systemen te trainen. Deze stap komt na intensief onderzoek door de Ierse Data Protection Commission (DPC), die zich zorgen maakt over mogelijke schendingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Zorgen over privacy schenden dwingen actie af

Het onderzoek werd gestart nadat meerdere klachten waren ingediend door verschillende Europese landen, aangevoerd door de privacyorganisatie None Of Your Business (NOYB). Deze organisatie beschuldigde X ervan de AVG te overtreden door gebruikersgegevens te verzamelen zonder hun expliciete toestemming en zonder transparant te zijn over wat er met die gegevens gebeurde.

Ierse toezichthouder neemt strengere maatregelen

Des Hogan, voorzitter van de DPC, verklaarde dat de beslissing om de gegevensverzameling tijdelijk op te schorten een belangrijke stap is in het bredere onderzoek naar de datapraktijken van X. Volgens Hogan beschermt deze stap de rechten en vrijheden van gebruikers in de gehele Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER). De DPC is bezorgd dat de gebruikte methoden voor het trainen van AI-modellen niet voldoen aan de AVG-richtlijnen, die duidelijke toestemming en openheid vereisen.

X werkt samen met autoriteiten ondanks opschorting

In reactie op de recente ontwikkelingen benadrukt X dat het nauw zal blijven samenwerken met de DPC om de zorgen rond hun AI-projecten, zoals Grok, weg te nemen. Het bedrijf verklaarde dat het sinds vorig jaar al met de DPC in gesprek is en dit ook in de toekomst zal blijven doen.

Ondertussen benadrukt NOYB dat X meer openheid had moeten geven over welke gegevens werden verzameld en dat er expliciete toestemming van gebruikers had moeten worden verkregen. Als het lopende onderzoek van de DPC bevestigt dat X de AVG heeft geschonden, kan dit leiden tot grote veranderingen in de manier waarop technologiebedrijven in Europa met gebruikersinformatie omgaan.

Deze ontwikkelingen zouden een belangrijke precedent kunnen scheppen voor de toekomst van dataverzameling en privacy in de Europese techindustrie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!