Cryptomarkt verliest $300 miljard in drie dagen door recessie-angst

We hoeven jullie waarschijnlijk niet te vertellen dat de cryptomarkt niet zijn beste dagen beleeft heeft. Het is zelfs zo dat de cryptomarkt de grootste uitverkoop in drie dagen kende in twaalf maanden tijd, te midden van zwakke werkgelegenheidscijfers en de vrees voor een nieuwe recessie.

Zwakke werkgelegenheidscijfers VS zorgt voor angst

De scherpe uitverkoop op de cryptomarkt vond plaats te midden van haperende aandelenprestaties, waarbij de S&P 500 in hetzelfde tijdsbestek maar liefst 4,4% daalde. Deze marktdaling werd op zijn beurt weer veroorzaakt door zwakke werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten, een vertraagde groei van de grote technologieaandelen en de hernieuwde vrees voor een recessie.

Verschillende grote bedrijven, waaronder Microsoft en Intel, publiceerden lager dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal en marktleider NVIDIA werd geplaagd door de verwachtingen van naderende renteverlagingen in september, iets waardoor kapitaal terugstroomde naar kleinere, achterblijvende bedrijven.

Cryptomarkt reageert ook

Als gevolg hiervan reageerde de Bitcoin koers ook met een daling, wat weer voor een domino effect zorgde op de gehele cryptomarkt. Er werd ruim $300 miljard uit de markt gevaagd; de laatste keer dat de cryptomarkt zo’n grote daling ervoer in drie dagen tijd was medio augustus 2023.

Solana (SOL) was de zwaarst getroffen cryptocurrency in de top 10 van grootste tokens qua marktkapitalisatie en daalde sinds 30 juli met 30% van $184 naar $137. Dit terwijl Ethereum (ETH) ook met 28% daalde in hetzelfde tijdsbestek.

Verschillende marktcommentatoren hebben de verkoopgolf van Jump Crypto ook als een verzwarende factor gezien, waarbij het handelsbedrijf de afgelopen dagen honderden miljoenen dollars aan activa uit hun boeken heeft gehaald, volgens gegevens van Arkham Intelligence.

De Crypto Fear and Greed Index – een indicator die het marktsentiment ten aanzien van Bitcoin en crypto volgt – is teruggevallen in de zone van ‘angst’ en vertoont momenteel een score van 26 op het moment van publicatie, volgens gegevens van Alternative.me.

Bereid je voor op een zware week

In de toekomst kijkt de cryptomarkt terug op een nieuwe zware week, waarbij een groot deel van de verliezen van het weekend moet worden versterkt door een opleving van de spot- en derivatenactiviteit van traditionele financiële instellingen. Zo gaf Keith Alan, medeoprichter van handelsbron Material Indicators, het volgende aan op X:

“Bitcoin is de CME-kloof binnengegaan, maar technisch gezien kan deze alleen worden opgevuld tijdens de handelsuren van TradFi.”

Al met al moeten we dus rekening gaan houden met een zware week. Het is dan ook belangrijk om geen overhaaste beslissingen te maken en je niet te laten leiden door de angst die er momenteel in de markt heerst. Dit soort dingen horen er nou eenmaal bij en het sentiment kan binnen een oogwenk weer omslaan. Wees voorzichtig dus!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!