Celsius Network duikt op met rechtszaak tegen crediteuren

De failliete cryptolening-platform Celsius Network is na enkele maanden van stilte weer opgedoken om rechtszaken aan te spannen tegen zijn klanten.

Celsius Network en zijn schuldeisers

De Litigation Administrator van Celsius Network heeft een rechtszaak ingediend bij de faillissementsrechtbank van het Southern District van New York.

De klachten in de indiening waren gericht tegen een groep rekeninghouders van Celsius die zogenaamde “preferentiële overdrachten” zouden hebben ontvangen. Deze groep omvat degenen die meer dan $100.000 aan blootstelling aan terugtrekkingsvoorkeur (“WPE”) hebben en die hun preferentiële aansprakelijkheid niet hebben geregeld. Het gaat om meer dan 1.300 individuen en entiteiten wereldwijd, inclusief investeringsfondsen en bedrijven.

Een gebruiker op platform X uitte zijn frustratie door te stellen dat “Celsius Network officieel mij en duizenden onschuldige gebruikers heeft aangeklaagd… omdat we toevallig ons geld van het platform hebben gehaald 90 dagen voordat ze faillissement verklaarden.”

Celsius Network zoekt in het bijzonder een terugbetaling van deze schuldeisers die hun fondsen hebben opgenomen 90 dagen voordat de beurs failliet ging. Dit betreft transacties die zijn verwerkt tussen 14 april 2022 en 13 juli 2022.

Gedurende deze periode zag de beurs een aanzienlijke opname die aanzienlijke invloed had op zijn financiële positie. Niet lang na deze ervaring heeft Celsius Network faillissement aangevraagd. Helaas leidde de situatie bij de crypto-uitwisseling tot het aftreden van Alex Mashinsky, die destijds de CEO was.

Tot nu toe worden Mashinsky en andere executives van Celsius Network geconfronteerd met beschuldigingen van aantijgingen en marktmanipulatie.

Celsius Network verkent het Clawback-concept voor schikking

Het vorige schikkingsaanbod van het bedrijf leidde tot het herstel van bijna $100 miljoen. Het droeg ook bij aan het oplossen van meer dan een half miljard dollar aan preferentiële overdrachten. Opmerkelijk is dat dit het resultaat was van een schikkingsovereenkomst met meer dan 1500 rekeninghouders.

Door om een terugbetaling te vragen, is het duidelijk dat de crypto-uitwisseling het concept van “clawback” probeert te verkennen. Opvallend is dat de clawback-bepalingen failliete bedrijven in staat stellen om fondsen die door gebruikers zijn opgenomen binnen een bepaalde periode voor de faillissementsaanvraag terug te vorderen. In het geval van Celsius Network is dit een periode van 90 dagen. Eerder dit jaar had het al een poging tot clawback ingezet in een poging om tot $2 miljard te herstellen.

Bovendien ging de opstellingscommissie van Celsius Network zo ver dat ze een exclusief voordelig tarief voor schikkingen naar voren brachten die waren overeengekomen door degenen van wie de belastingen waren ingehouden. Ze waarschuwden voor rechtszaken als het geld niet werd teruggegeven. Het is daarom veilig om te zeggen dat veel van de aangeklaagde entiteiten dit verwachtten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!