Oprichter van failliete Celsius Network gearresteerd vanwege verdenkingen van fraude

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Alex Machinsky, de oprichter van de failliete cryptolener Celsius Network, is gearresteerd en aangeklaagd wegens meerdere verdenkingen van fraude.

In een nieuw gerechtelijk document dat op 11 juli is ingediend, worden Machinsky, samen met Roni Cohen-Pavon, de chief revenue officer van Celsius, en andere medewerkers van het bedrijf, beschuldigd van het plegen van twee oplichtingspraktijken met CEL, de native cryptocurrency van het bedrijf.

Machinsky, die Celsius in 2018 oprichtte, wordt ervan beschuldigd klanten misleid te hebben door te laten geloven dat het bedrijf zou opereren als een “moderne bank” waar klanten rente konden verdienen op gestorte crypto-activa, maar in plaats daarvan risicovolle transacties met hun geld maakte. Het document beschrijft het als volgt:

“Machinsky exploiteerde Celsius als een risicovol beleggingsfonds, waarbij hij geld van klanten aannam onder valse en misleidende voorwendsels en klanten omvormde tot onwetende investeerders in een bedrijf dat veel riskanter en veel minder winstgevend was dan wat Machinsky had voorgesteld.”

Verder wordt beweerd dat Machinsky opzettelijk de prijs van CEL heeft gemanipuleerd, waardoor het publiek het tegen een opgeblazen prijs kocht, wat de verdachten aanzienlijke voordelen opleverde. Het geeft het volgende hierover aan:

“In het tweede plan hebben Machinsky, Cohen-Pavon en andere Celsius-medewerkers op onwettige wijze de prijs van CEL gemanipuleerd, waardoor het publiek CEL tegen opgeblazen prijzen kocht, wat persoonlijk voordelig was voor Machinsky en Cohen-Pavon omdat ze in het geheim hun eigen CEL verkochten tegen prijzen die niet overeenkwamen met de werkelijke marktwaarde van de token.”

De aanklachten tegen de verdachten omvatten draadfraude, grondstoffenfraude, effectenfraude en marktmanipulatie.

Machinsky heeft ook te maken met een rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om soortgelijke redenen. Volgens de toezichthoudende instantie heeft Machinsky miljarden dollars opgehaald door klanten te misleiden en niet-geregistreerde effecten aan te bieden. De toezichthouder zegt het volgende:

“De verdachten beloofden beleggers valselijk een veilige investering met hoge rendementen via het ‘Earn Interest Program’, ze misleidden beleggers over het financiële succes van het bedrijf Celsius en ze manipuleerden op frauduleuze wijze de prijs van Celsius’s eigen crypto-activumeffect – de zogenaamde ‘CEL’-token.

Het plan van de verdachten viel in juni 2022 uit elkaar, waardoor beleggers miljarden dollars aan crypto-activa niet konden opnemen van het online platform van Celsius.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!