Venezolaanse president gaat crypto gebruiken om sancties te omzeilen, aldus critici

Venezolaanse politieke critici en activisten hebben beweerd dat president Nicolás Maduro en zijn regering manieren zoeken om de internationale sancties te omzeilen, waarbij cryptotransacties één van de methoden zijn waar zij aan denken.

Maduro is er niet in geslaagd een vrij en eerlijk verkiezingsakkoord, dat voor juli gepland was, na te komen. Het meningsverschil leidde ertoe dat de Verenigde Staten eind mei de goud- en oliesancties herinvoerden die aan sommige leden van de Venezolaanse regering waren opgelegd.

Het hoofd van de nationale veiligheid bij Chainalysis, Andrew Fierman, vertelde Bloomberg echter dat sommige regimes die onderworpen zijn aan sancties, deze proberen te omzeilen met cryptocurrencies.

In Venezuela voerde Chainalysis een blockchain-analyse uit van SUNACRIP, een crypto-toezichtorgaan dat in 2018 door de lokale overheid werd opgericht.

SUNACRIP (Superintendencia de Criptoactivos y Actividades Conexas de Venezuela) heeft regelmatig aanzienlijke hoeveelheden tokens overgemaakt naar meerdere accounts binnen verschillende cryptocurrency-platforms, zo blijkt uit gegevens.

Volgens de bevindingen van het blockchain-databedrijf waren deze transacties gekoppeld aan verschillende adressen die mogelijk werden beheerd door SUNACRIP of personen die nauw daarmee verbonden waren. Het totale verwerkte bedrag bedroeg meer dan $70 miljoen aan verschillende stablecoins.

Maduro zet zich niet in voor eerlijke verkiezingen

Eerder dit jaar deelde de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, het gevoel dat Maduro en zijn kamp niet toegewijd waren aan het handhaven van hun electorale overeenkomst. In navolging van dit sentiment verleende het Amerikaanse ministerie van Financiën bedrijven een vervangende vergunning, waardoor ze 45 dagen de tijd kregen om hun activiteiten en transacties in de olie- en gassector van de OPEC-lidstaat geleidelijk af te bouwen.

De bovengenoemde sancties zouden echter ernstige gevolgen kunnen hebben voor de Venezolaanse regering, die eerder in 2018 naar manieren zocht om de Amerikaanse sancties te omzeilen door een crypto genaamd Petro te creëren.

De regering verbood het gebruik van de munt na een onderzoek naar een grote corruptiezaak. Crypto-portefeuilles werden naar verluidt gebruikt om betalingen bestemd voor het staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela SA om te leiden, waarvan analisten denken dat president Maduro dit zou kunnen navolgen.

Politieke waarnemers zijn van mening dat Maduro voor een duidelijk dilemma staat: als hij de verkiezingen verliest bij de verkiezingen, zoals blijkt uit de meeste opiniepeilingen, kan hij óf zijn nederlaag accepteren en onderhandelingen aangaan over een machtsoverdracht met bescherming tegen juridische vervolging, óf ervoor kiezen om de verkiezingen te manipuleren of nietig te verklaren. verkiezingsuitslag.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!