Ethereum maakt zich klaar voor Pectra-upgrade – Dit is wat je móet weten!

Hoewel de Ethereum prijs de laatste tijd niet echt stabiel is gebleken, blijven ontwikkelaars op de achtergrond druk bezig om nieuwe upgrades te introduceren. Na de in maart geïntroduceerde Dencun-upgrade, maakt de community zich alweer klaar op het volgende hoofdstuk in de reis van Ethereum, bekend als Praag-Electra (kortweg Pectra).

De Pectra- upgrade gaat de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, schaalbaarheid en prestatie bevorderen die door Dencun zijn gerealiseerd. Terwijl de definitieve agenda en activeringsdatum nog worden besproken, wordt verwacht dat Pectra een van de meest radicale upgrades van het Ethereum (ETH)-ontwerp zal zijn.

Pectra-upgrade ter vervanging van AA en veranderingen in staking

Ethereum (ETH)-ontwikkelaars waren het eens over ten minste vijf Ethereum-verbeteringsvoorstellen of EIP’s die zullen worden opgenomen in de Pectra-upgrade. De lijst werd gedeeld door Anthony Sassano, onafhankelijk Ethereum (ETH)-onderzoeker en pedagoog.

  1. EIP-7702 zal het huidige Account Abstraction-mechanisme van Ethereum, ERC-4337, vervangen. Het zal de manier bevorderen waarop Ethereum-accounts de activiteit van smart contracts uitvoeren.
  2. EIP-7594 “Peer Data Availability Sampling” zal de schaalmogelijkheden van Ethereum’s L2-rollups verbeteren.
  3. EIP-7251 “MaxEB” zal de limiet van de inzet in Ethereum PoS verhogen en triggerbare exits voor zijn deelnemers introduceren.
  4. EIP-2537 zal functionaliteit toevoegen om efficiënt bewerkingen uit te voeren via de BLS12-381-curve, inclusief die voor BLS-handtekeningverificatie, volgens de EF GitHub-hoofdrepository.
  5. Last but not least zal EIP-7549 de consensusstemprocedures efficiënter maken door het gemiddelde aantal paren dat nodig is om de consensusregels te verifiëren, te verminderen.

Wanneer zal de upgrade geïmplementeerd worden?

De hard fork zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 worden geactiveerd. Sassano voegde eraan toe dat op dit moment wordt overwogen om de geschiedenisvervalfunctie in de volgende hard fork op te nemen.

Ondertussen zullen waarschijnlijk de langverwachte Verkle Trees worden toegevoegd in Osaka, de eerste post-Pectra hard fork. De Ethereum (ETH)-veteraan concludeerde dat zijn specifieke schatting voor de Pectra-activeringsdatum het eerste kwartaal van 2025 is, terwijl in sommige bronnen community-enthousiastelingen ook het vierde kwartaal van 2024 bespreken als een mogelijke tijdlijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!