Turkije overweegt belasting op crypto-winsten, aldus rapport

Winsten uit activiteiten gerelateerd aan de handel in crypto en aandelen kunnen binnenkort worden belast in Turkije, aangezien het land worstelt met hoge inflatie. Het voorstel, gericht op een juiste belasting van alle financiële inkomsten, werd besproken tijdens een recente bijeenkomst van de regerende partij, aldus bronnen aan Bloomberg.

De details van het plan worden nog besproken, waarbij wordt verwacht dat nieuwe regelgeving aan de orde komt nadat het parlement deze week wetgeving over crypto heeft beoordeeld.

Turkije overweegt al enige tijd regelgeving voor crypto om het land van de “grijze lijst” van de Financial Action Task Force (FATF) te verwijderen. Medio 2022 stelde de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan een minimale kapitaalvereiste van 100 miljoen lira (ongeveer $3 miljoen) voor crypto-bedrijven voor. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over deze kwestie.

Begin november 2023 zei Şimşek dat het land eindelijk crypto-wetgeving zou invoeren. In een gesprek met de plannings- en begrotingscommissie van het land merkte hij op dat Turkije aan 39 van de 40 FATF-normen heeft voldaan en in de “laatste fase” van naleving is.

Begin 2024 benadrukte Şimşek dat de komende regelgeving gericht is op het verminderen van de risico’s die gepaard gaan met crypto-handel, ter bescherming van particuliere beleggers. Belangrijke aspecten van deze regelgeving zouden naar verluidt juridische definities bevatten van cruciale crypto-gerelateerde termen zoals “crypto-activa”, “crypto-wallets” en “crypto-activadienstverleners.”

Turkije staat sinds 2021 op de FATF “grijze lijst“, een status die het vertrouwen in de toch al fragiele economie heeft ondermijnd. Te midden van hoge inflatiecijfers hebben cryptocurrencies aanzienlijke populariteit gewonnen in Turkije en zijn ze een alternatief financieel toevluchtsoord geworden voor velen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!