Ripple gaat concurreren met Visa en Mastercard, aldus de FPC

De U.S. Faster Payments Council (FPC) heeft Ripple (XRP) erkend als een van de bedrijven, naast Visa en Mastercard, die strijden om dominantie in valutaconversie voor digitale activa. Deze erkenning was onderdeel van de meest recente inzichten van de FPC-werkgroepen die onderzoeken hoe de snelheid van realtime betalingen kan worden verbeterd, met een bijzondere focus op het terugbrengen van de 2-3 dagen verwerkingstijd naar direct.

Momenteel omvatten de inspanningen om realtime betalingen te realiseren vooruitgangen in oplossingen voor grensoverschrijdende betalingen en digitale activa. De FPC identificeerde echter valutaconversie als een significante uitdaging voor grensoverschrijdende betalingen en digitale activa.

Valutawissel, het proces van het omzetten van de ene valuta in de andere tegen een overeengekomen wisselkoers, omvat meestal een derde partij. Voor grensoverschrijdende betalingen is een belangrijk aspect van het betalingsproces de vreemde valutacomponent. Dit omvat vaak een netwerk van correspondentbanken, afwikkelingsprocessen binnen centrale banken en de partijen die de betaling initiëren en ontvangen.

Bovendien benadrukte het rapport dat het realiseren van onmiddellijke beschikbaarheid van fondsen bij grensoverschrijdende betalingen verder wordt bemoeilijkt door handmatige handelingen en nalevingsvereisten.

Met betrekking tot digitale activa strekt de uitdaging zich uit voorbij alleen valutaconversie. De infrastructuur moet niet alleen de exchange van fiat-valuta ondersteunen, maar ook de wisselkoersen tussen verschillende cryptocurrencies.

Ondertussen erkende de FPC dat distributed ledger technology (DLT) een potentiële oplossing is om de transactiesnelheid te verbeteren. Daarnaast merkte het op dat systemen die multi-valuta afwikkelingen en realtime wisselkoersen ondersteunen cruciaal zijn voor zowel grensoverschrijdende als digitale activatransacties.

Verder erkende de raad dat hoewel grensoverschrijdende betalingen en transacties in digitale activa vergelijkbare bedrijfsfuncties delen, de mechanica van valutaconversie kan verschillen.

Belangrijke technologische componenten omvatten APIs voor realtime wisselkoersen en betalingstracering, AI en machine learning voor data-analyse en risicobeheer. Ook zullen digitale portemonnees en DLT platforms bieden voor het beheren van transacties en liquiditeit.

Hoewel valutaconversie voor digitale activa naar verwachting het FX-model zal volgen, zou dit een vertrouwde infrastructuur vereisen. Specifiek stelde de FPC dat net zoals traditionele bronnen zoals Bloomberg en Reuters FX-rates verstrekken voor grensoverschrijdende valutaconversies, een soortgelijke infrastructuur voor digitale activaconversies zal ontstaan, mogelijk op DLT.

In dit kader erkende de Faster Payments Council Ripple als een van de bedrijven die significant kan bijdragen aan het leveren van de benodigde technologie en platform voor deze conversies. Bovendien verklaarde het dat Ripple zal concurreren met Visa en Mastercard om dominantie in deze markt. De betrokkenheid van Ripple zou waarschijnlijk te danken zijn aan zijn bestaande blockchain-gebaseerde betalingsoplossingen die snelle en kosteneffectieve grensoverschrijdende transacties faciliteren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!