Rechter verwerpt SEC-zaak tegen DEBT Box en verplicht tot $1,8 miljoen betaling

Een Amerikaanse federale rechter heeft de zaak van de SEC tegen het cryptomining-bedrijf DEBT Box zonder vooroordeel verworpen. Daarnaast is de toezichthouder veroordeeld tot het betalen van bijna $1,8 miljoen aan juridische kosten.

Rechter Robert Shelby van de districtsrechtbank van Utah bepaalde dinsdag dat de SEC het grootste deel van de “redelijke” advocaatkosten en andere juridische kosten die door de beklaagden zijn gemaakt, moet betalen, wat neerkomt op iets meer dan $1,82 miljoen.

In een afzonderlijke indiening heeft rechter Shelby het verzoek van de SEC om de zaak zonder vooroordeel te seponeren ingewilligd, wat betekent dat de toezichthouder in de toekomst mogelijk opnieuw aanklachten tegen DEBT Box kan indienen.

De SEC had eerder verzocht om de zaak zonder vooroordeel te seponeren nadat de rechter had gedreigd de toezichthouder te straffen wegens “valse en misleidende verklaringen” die tijdens het indienen van de klacht waren gemaakt. De SEC zocht de seponering om een nieuw team van advocaten in staat te stellen “te bepalen of het gepast is om de Commissie aan te bevelen door te gaan met een nieuwe klacht,” aldus een eerdere indiening.

DEBT Box juichte de uitspraak toe op Twitter en noemde de seponering van de zaak een “monumentale overwinning,” en merkte op dat de SEC “niet verder kan gaan met de zaak zoals deze nu staat.”

In de rechtszaak van augustus 2023 beweerde de SEC dat DEBT Box investeerders voor bijna $50 miljoen had opgelicht door niet-geregistreerde effecten te verkopen. De toezichthouder verkreeg ook een ex parte straatverbod tegen het bedrijf om zijn activa te bevriezen, wat betekende dat het bedrijf het verbod niet in de rechtbank kon aanvechten.

In een indiening van maart stelde rechter Shelby vast dat de SEC “te kwader trouw had gehandeld” door het straatverbod te verkrijgen en “valse, verkeerde en misleidende” verklaringen had afgelegd. Hij beval de toezichthouder om sancties te betalen, waaronder de advocaatkosten die door de gedaagden in de zaak waren gemaakt.

“Toen de gedaagden eenmaal op de hoogte waren en de gelegenheid hadden om te reageren, stortte elke zogenaamd feitelijke pijler die de Commissie had geconstrueerd om de vereiste onherstelbare schade aan te tonen, in onder toezicht,” schreef rechter Shelby in de uitspraak.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!