Wanneer betaal je belasting over crypto?

Het investeren in cryptocurrencies is de laatste jaren enorm gestegen in populariteit. Het is niet meer slechts een digitale valuta. Het is een verdien- en investeringsmodel geworden. Hoewel deze nieuwe vorm van geld verdienen en investeren vele voordelen biedt, heeft het ook zo zijn verplichtingen. In deze blog gaan we dieper in op de vraag: wanneer betaal je belasting over crypto?

De basis: wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency, ook wel crypto genoemd, is kort gezegd digitaal geld. Het maakt online betalingen mogelijk zonder de bank of overheid als tussenpersoon. Crypto is als het ware een post in een digitaal register waarvan de opslag over meerdere computers verspreid staat. Dit wordt dus niet door één specifiek bedrijf of autoriteit beheerd. Bekende voorbeelden van cryptocurrencies zijn Bitcoin en Ethereum.

Belastingheffing op cryptocurrencies in Nederland

Alle cryptocurrencies in Nederland vallen onder de vermogensbelasting. Dit heet ook wel box 3. De waarde van je cryptobezit en cryptocurrencies op 1 januari is bepalend voor de belasting die je dat jaar moet gaan betalen.

JAARTARIEF BOX 3
202231%
202332%
202436%
202536%
202636%
Bron: Belastingdienst

Specifieke belastingregels

  • Beleggen in crypto: particulieren die crypto’s aanhouden als beleggingen, dienen de waarde van deze bezittingen op te tellen bij andere bezittingen, zoals het spaargeld en beleggingen in box 3. Over het deel dat boven de vrijstellingsdrempel komt, dien je belasting te betalen.
  • Actief handelen: als actieve handelaar en investeerder in cryptocurrencies, kan de Belastingdienst dit zien als meer dan normaal vermogensbeheer. De winst die je maakt met het handelen van de cryptocurrencies wordt belast in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) als inkomen uit overige werkzaamheden. Dit wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de hoeveelheid transacties, je kennis en de tijd die je in het handelen steekt.
  • Airdrops en staking rewards: het ontvangen van crypto via airdrops of staking wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen. Dit valt dan dus onder box 1. Je betaalt belasting over de waarde van de crypto die je ontvangt.

Belastingregels voor ondernemers

De vraag ‘wanneer betaal je belasting over crypto’ stellen vele bedrijven zich dagelijks. Als een eenmanszaak belegt in crypto, valt dit volgens de Belastingdienst onder box 3. Net zoals bij particulieren dus. Je kunt dit echter als bedrijfsactiviteit laten uitvoeren. In dat geval valt dit onder box 1. Dit bepalen ze aan de hand van je activiteiten en kennis. Hoe meer transacties en activiteiten je uitvoert, hoe meer kennis en ervaring je volgens de Belastingdienst hebt. Er is dan sprake van meer dan normaal vermogensbeheer.

De regels voor een besloten vennootschap (bv) die handelt in crypto’s zijn weer anders. Wanneer het handelen in crypto’s gezien wordt als de primaire activiteit van een bv, zal je over de winst vennootschapsbelasting moeten betalen. Ook als handelen en beleggen in crypto wordt gezien als een secundaire activiteit zijn er vennootschap belastingregels aan verbonden, maar deze zijn net weer anders. Deze crypto’s worden dan namelijk als belegging in de balans verwerkt.

Aangifte inkomstenbelasting

Wanneer je belastingaangifte gaat doen, is het belangrijk om de koers van het handelsplatform waar de crypto’s vandaan komen erbij te nemen. Deze gegevens verwerk je namelijk in je aangifte. De koersschommelingen maken de rest van het jaar hiervoor niets uit. Hierbij is het dus belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt om zo eventuele vragen van de Belastingdienst te kunnen beantwoorden.

Cryptocurrencies bieden particulieren en zakelijke investeerders dus een hoop kansen en mogelijkheden. Zowel als bedrijf als particulier is het belangrijk om antwoord te weten op de vraag: wanneer betaal je belasting over crypto investeringen en hoe je dit correct kunt verwerken in je inkomstenbelasting. Hierbij is het belangrijk om een gestructureerde administratie bij te houden om zo problemen te kunnen vermijden en je netjes aan alle regels te kunnen houden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!