2024 wordt het jaar van de airdrops, aldus onderzoekers

In de afgelopen jaren hebben projecten als Arbitrum, Celestia, Pyth Network en Jito het bewustzijn vergroot door middel van zogenaamde airdrops, waarbij vroege gebruikers van verschillende DApps werden beloond door middel van gratis tokens. Tijdens deze airdrops ontvingen sommige gebruikers zelfs $10.000 als beloning van hun interactie met sommige van deze projecten. Onderzoekers verwachten echter dat deze methode in 2024 nog populairder gaat worden.

Vanwaar deze verwachting?

De belangrijkste reden achter het optimisme van analisten met betrekking tot een airdrop-seizoen is de 22,1 miljard dollar aan investeringen die door durfkapitaalfondsen (VC) in 2022 naar crypto-startups zijn gevloeid, volgens DefiLlama was dit de hoogste jaarlijkse kapitaalstroom in de geschiedenis van de cryptomarkt.

Sindsdien belandde de markt echter in een ruige bearmarkt, wat niet als een ideaal moment wordt beschouwd om producten te lanceren. Daarom wijzen onderzoekers erop dat blockchains en DApps zich zullen inspannen om aankomend jaar gebruikers aan te trekken in de vorm van gratis tokens.

Niet alleen positief voor gebruikers

Airdrops zijn niet alleen een marketingcampagne en een strategie om gebruikers te behouden, maar zijn ook bedoeld om rendement te bieden aan durfkapitaalfondsen die in een project hebben geïnvesteerd, zei crypto-onderzoeker Chico, lid van het Braziliaanse onderzoeksbureau Paradigma Education. Hij vervolgde met:

“VC-holdings worden doorgaans een jaar na de lancering van een token verworven, en daarom geloof ik dat projecten hun tokens in 2024 zullen lanceren. Gezien het begin van een bullmarkt die tot 2025 zal duren, zullen VC’s hun tokens binnen deze periode kunnen verkopen. Daarom ben ik van mening dat er veel grote airdrops, zoals LayerZero, EigenLayer en zkSync, op komst zijn.”

Matheus Guelfi, mede-oprichter en crypto-onderzoeker bij Modular Crypto, een onderzoeksteam uit Brazilië, is er ook van overtuigd dat er voor 2024 een airdrop-seizoen op komst is. Guelfi is van mening dat airdrops zichzelf bewijzen als effectieve strategieën om de adoptie te stimuleren en gebruikers te belonen. Hij beschreef het als volgt:

“Airdrops dienen ook als een manier om het bestuur te decentraliseren en gebruikers aan te trekken die geïnteresseerd zijn in deelname aan voorstellen. Ook suggereren enkele sterke katalysatoren dat de cryptomarkt op weg is naar een bull-cyclus, en dat risicokapitaalinvesteerders kansen benutten. Bovendien zullen de meeste projecten die investeringen binnenhalen hun eigen tokens lanceren om gebruikers te belonen en meestal wordt een deel van deze tokens toegewezen aan de gemeenschap.”

Positionering voor 2024

Chico gaf verder aan dat niet alle gebruikers zichzelf kunnen positioneren om beloningen te ontvangen, omdat de meeste airdrops een interactiegeschiedenis vereisen. Hij wees echter ook op talloze mogelijkheden binnen Ethereum layer 2-blockchains, Cosmos-ecosysteemblockchains en Solana DApps. Hij zei het onderstaande:

“Als je je huiswerk maakt en bestudeert waar en hoe je kunt communiceren, is het mogelijk een plan te maken om je portemonnee te positioneren als ‘loyale gebruiker’ van deze projecten. Ik zie nog steeds veel kansen en beloningen, zelfs voor degenen die nu beginnen. Maar houd er rekening mee: het tijdvenster wordt met de minuut kleiner. Na nog een paar belangrijke airdrops zie ik dat deze sector verzadigd raakt, waarbij te veel concurrenten op jacht zijn naar beloningen met meer dan één portemonnee. Dat is het moment waarop de positieve asymmetrie voor de jacht op luchtdruppels snel zal verslechteren.”

Guelfi benadrukte ook het belang van risico-asymmetrie. Terwijl je probeert in aanmerking te komen voor airdrops, moet je als gebruiker er rekening mee houden dat je acties een investering zijn die niet per se rendement op zal leveren. Hij sloot af met:

“Veel projecten zouden beloningen kunnen blijven aanbieden aan nieuwe gebruikers als een vorm van uitbreiding van hun community. Niettemin is het essentieel dat gebruikers elk project afzonderlijk beoordelen, zonder te veronderstellen dat elke airdrop substantiële beloningen zal opleveren.”

Bovendien is het ook lastig om voor elke airdrop in aanmerking te komen. Daarom moet er zorgvuldig onderzoek worden gedaan om het potentieel van elk project te begrijpen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!