Bybit CEO weerlegt insolventie-geruchten en deelt proof-of-reserves

Ben Zhou, de CEO van de cryptocurrency exchange Bybit, ging in een post op X in op de geruchten over het platform dat gehackt zou zijn en insolvent zou zijn. Op 22 mei deden geruchten over een insolvente exchange de ronde op X. Terwijl het gerucht zich verspreidde, werd het versterkt door een stortvloed aan memes die een populaire FTX-gerelateerde post op X kopieerden. Dit keer werd echter Bybit genoemd in de posts.

Sommigen maakten grapjes over het opnemen van hun fondsen van de exchange, terwijl anderen probeerden de situatie dieper te begrijpen. Een cryptocurrency-gebruiker speculeerde dat een bug in een proof-of-reserves-grafiek van Arkham Intelligence het gerucht zou kunnen hebben veroorzaakt.

In de grafiek leek het alsof de wallets van Bybit werden leeggehaald, wat mensen zou kunnen laten denken dat de exchange gehackt of insolvent was. Echter, wanneer onafhankelijk bekeken, toonden de wallets van het handelsplatform nog steeds dat de fondsen er nog waren. Een dag later verduidelijkte Bybit dat geen van de geruchten waar waren. Op 23 mei kondigde Zhou officieel op X aan dat de geruchten vals waren. Hij schreef:

“Geen van de geruchten die ik tot nu toe heb gezien hebben enige echte feiten die het ondersteunen, wees alsjeblieft bewust.”

Daarnaast deelde Zhou ook een link naar Bybit’s proof-of-reserves (PoR) en een Nansen-dashboard dat alle Bybit-wallets en de hoeveelheid activa die ze bevatten, toont. De PoR laat zien dat het handelsplatform meer dan 100% van de gebruikersactiva in bezit heeft. Dit zorgt ervoor dat de exchange alle activa direct beschikbaar heeft voor het geval gebruikers ze willen opnemen.

De gegevens van het Nansen-dashboard toonden ook dat de wallets van Bybit meer dan $11 miljard aan crypto-activa bevatten. Volgens Nansen toont de nettowaarde de totale waarde van de tokenholdings in de door Bybit verstrekte adressen. Echter, het analyseplatform waarschuwde ook dat dit niet bedoeld was als een uitgebreide verklaring van Bybit’s werkelijke activa of reserves.

Naast insolventiegeruchten werd Bybit eerder deze maand ook geconfronteerd met regelgevende uitdagingen. Op 16 mei herhaalde de Franse toezichthouder, de Autorité des Marchés Financiers, een waarschuwing aan haar investeerders dat de crypto-exchange niet geregistreerd is als een digitale activadienstverlener in het land. De toezichthouder zei dat het de autoriteit had om het handelsplatform te blokkeren dat “zijn diensten illegaal verleende” in het land.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!