OpenAI schorst ChatGPT-stem voor het nabootsen van Scarlett Johansson

De ontwikkelaar van kunstmatige intelligentie (AI), OpenAI, heeft besloten om het gebruik van de nieuwe stemmodus voor ChatGPT “op pauze” te zetten vanwege controverse rondom de keuze en verkrijging van de stem. Op 20 mei plaatste de ontwikkelaar op X dat het “vragen had gehoord” over de “Sky” stem, een van de vijf stemmen die beschikbaar zijn voor de chatbot, en werkt aan het adresseren van deze vragen.

De vragen ontstonden echter nadat de bekende actrice Scarlett Johansson een verklaring had afgegeven over haar interactie met OpenAI en de CEO en medeoprichter Sam Altman. De actrice zei dat ze werd benaderd door Altman, die haar de kans bood om stemwerk te doen voor het ChatGPT 4.0 stemmodel. Johansson zei dat ze het aanbod afwees en vervolgens snel werd benaderd door vrienden en familie na de release van Sky, die zeiden dat het klonk als haar.

“Toen ik de demo hoorde, was ik geschokt, boos en in ongeloof dat de heer Altman een stem zou nastreven die zo griezelig op de mijne leek dat mijn naaste vrienden en nieuwsmedia het verschil niet konden zien.”

Ze zei dat Altman twee dagen voor de release contact opnam met haar agent en vroeg om heroverweging. Vanwege de huidige situatie zei Johansson dat ze een juridisch team heeft ingehuurd en benadrukte de noodzaak van duidelijkheid in een tijd van “deepfakes” en de “bescherming van ons eigen imago.”

In haar reactie gaf OpenAI een gedetailleerd overzicht van hoe het stemacteurs castte en selecteerde voor zijn ChatGPT-stemmen. Het bedrijf benadrukte dat Johansson niet werd geïmiteerd.

“We geloven dat AI-stemmen niet opzettelijk de onderscheidende stem van een beroemdheid moeten nabootsen—Sky’s stem is geen imitatie van Scarlett Johansson, maar behoort toe aan een andere professionele actrice die haar eigen natuurlijke spreekstem gebruikt.”

OpenAI beweert elke acteur een “visie voor menselijke-AI stem interacties en OpenAI” te hebben gegeven, terwijl ook de capaciteiten, beperkingen en risico’s van de technologie werden besproken.

Altman zelf heeft ook persoonlijk gereageerd op het incident en zei dat het niet de bedoeling was dat Sky zou klinken als Johansson. Wat Altman’s zaak echter niet helpt, is het feit dat hij op 13 mei op X postte, “haar.”

Internetonderzoekers relateren dit aan de romantische sci-fi film uit 2013 genaamd Her, waarin een man uiteindelijk verliefd wordt op zijn AI-systeem, dat wordt ingesproken door Johansson. Dit is ook niet de eerste keer dat de actrice te maken heeft met ongewenst AI-gebruik.

Zeven maanden eerder diende ze een rechtszaak in tegen een ander AI-bedrijf wegens het gebruik van haar imago zonder toestemming. Johansson staat niet alleen in de strijd tegen deepfakes, aangezien het probleem een van de belangrijkste kwesties was die tijdens de SAG-AFTRA vakbondsstakingen in Hollywood vorig jaar werden besproken.

Acteurs in Hollywood dringen er bij studio’s op aan om hun gebruik van AI om hun imago te klonen en opnieuw te gebruiken voor nieuwe content in de toekomst naar eigen believen te stoppen. Daarnaast worden publieke figuren steeds vaker doelwit van AI-gegenereerde imitatie-oplichterijen het afgelopen jaar, van YouTube-persoonlijkheid Mr. Beast tot acteur Tom Hanks en ondernemer Elon Musk.

Johansson is echter niet de enige die zich benadeeld voelt door het gebruik van hun stem in AI. Bijvoorbeeld, de stem achter Apple’s iconische Siri-assistent behoorde toe aan een vrouw die niet op de hoogte was van haar betrokkenheid.

Susan Bennett zei dat ze haar stem in 2005 opnam voor het bedrijf ScanSoft. Apple verwierf later deze opnamen en gebruikte ze voor Siri. In een interview vertelde ze dat ze nooit enige betaling of erkenning van Apple heeft ontvangen. Aanvankelijk was ze bezorgd dat het wijdverspreide gebruik van haar stem haar vermogen om andere banen te verkrijgen negatief zou beïnvloeden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!