Microsoft riskeert miljardenboete in EU vanwege Bing AI

Microsoft kan in de Europese Unie een boete krijgen van maximaal 1% van zijn jaarlijkse omzet als het niet reageert op een verzoek om informatie vóór 27 mei.

De dreiging komt voort uit een verzoek dat is gedaan onder de EU’s Digital Services Act met betrekking tot de Bing-zoekmachine van het bedrijf en de bijbehorende generatieve kunstmatige intelligentie (AI) diensten.

In een post op X van 17 mei verklaarde de Europese Commissie dat ze wil dat Microsoft “informatie verstrekt onder de Digital Services Act over de risico’s van generatieve AI op Bing.”:

“Bing kan risico’s met zich meebrengen die verband houden met generatieve AI, zoals zogenaamde ‘hallucinaties’, deepfakes en de geautomatiseerde manipulatie van diensten die kiezers kunnen misleiden.”

In een gekoppeld blogbericht op de officiële website van de Europese Commissie, gelabeld “Daily News”, legde de Commissie uit dat het oorspronkelijke verzoek op 14 mei is verzonden “met betrekking tot specifieke risico’s die voortvloeien uit de generatieve AI-functies van Bing, met name ‘Copilot in Bing’ en ‘Image Creator by Designer’.”

Het blogbericht vervolgde dat Microsoft “nu tot 27 mei de tijd heeft om de gevraagde informatie aan de Commissie te verstrekken.”

Deze waarschuwing gaat gepaard met een kennisgeving dat de Commissie “boetes tot 1% van het totale jaarlijkse inkomen van de aanbieder kan opleggen”, evenals “periodieke boetes tot 5% van het gemiddelde dagelijkse inkomen van de aanbieder” als niet aan het verzoek van de EU wordt voldaan voor de deadline.

Hoewel een boete van 1% van de omzet misschien niet als een vernietigende klap klinkt, zou dat in het geval van Microsoft kunnen oplopen tot ruim $2 miljard. Het bedrijf rapporteerde zelf een omzet van $211 miljard voor 2023, en als de huidige markttrend stabiel blijft, is het denkbaar dat Microsoft dit in 2024 zou kunnen overtreffen. Bij deze cijfers zou de boete, indien opgelegd, ongeveer $2,1 miljard bedragen.

Echter, Microsoft is niet schuldig bevonden aan het overtreden van EU-wetten – althans niet specifiek met betrekking tot deze kennisgeving. Dit lijkt meer een publiekelijke waarschuwing te zijn dat het bedrijf effectief is voorzien van een verzoek om aanvullende informatie, met gevolgen als het wordt genegeerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!