Crypto-industrie schaart zich achter regelgevingspakket VS

Het Huis van Afgevaardigden van de VS staat op het punt te stemmen over een wet die de crypto-sector dichter bij regelgeving in de VS brengt dan ooit tevoren, en de sectorverenigingen en toonaangevende bedrijven moedigen de leiders van het Huis aan om dit initiatief te steunen.

Via de Crypto Council for Innovation, een coalitie van digitale activa-organisaties en bedrijven, waaronder Coinbase, Kraken, Andreessen Horowitz, de Digital Currency Group en ongeveer 50 anderen, is een brief geschreven aan de voorzitter van het Huis, Mike Johnson (R-La.), en de minderheidsleider, Hakeem Jeffries (D-N.Y.), waarin zij pleiten voor goedkeuring van de wet. De Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act (FIT21) is geautoriseerd voor bespreking volgende week, waarbij waarnemers hopen op een stemming halverwege de week.

Het wetsvoorstel zou de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aanwijzen als de voornaamste toezichthouder op digitale activa, en het stelt duidelijke afbakeningen voor wat de CFTC zal behandelen en wat onder de verantwoordelijkheid van de Securities and Exchange Commission (SEC) valt. Het zou consumentenbescherming vastleggen, inclusief regels rondom het beheer van klantenactiva en hun behandeling bij faillissement, en verdere waarborgen tegen risicovol gedrag instellen.

“Door deze wetgeving aan te nemen, kunnen we de groei van blockchaintechnologie en digitale activa versnellen, financiële inclusie bevorderen en de nationale veiligheid beschermen,” aldus de brief. “Het is cruciaal voor de VS om haar leiderschap in financiële innovatie te behouden.”

De crypto-sector beleeft momenteel een hoogtepunt in Washington, nadat zowel het Huis als de Senaat gemakkelijk een resolutie hebben aangenomen om een crypto-accountingbeleid van de SEC ongedaan te maken, hoewel president Joe Biden heeft beloofd dit initiatief te vetoën. Die stap om het SEC’s Staff Accounting Bulletin 121 (SAB 121) te schrappen, was een duidelijke overwinning voor de sector, met veel steun van de Democratische Partij die doorgaans terughoudender is in het steunen van crypto dan de Republikeinen.

Bij die boekhoudkundige strijd stemden meer dan een op de vijf Democratische senatoren aan de kant van de industrie, waaronder meerderheidsleider Chuck Schumer (D-N.Y.), en ongeveer een op de tien Democraten in het Huis.

Maar de uitgebreide wetgeving die nu op het punt staat om door het Huis te worden gestemd, is van een veel grotere omvang, en belangrijke Democratische senatoren lijken tot nu toe niet bereid om de inspanningen van het Huis te evenaren. Tot op heden heeft de Senaat slechts een mogelijke bereidheid getoond om een ander crypto-wetsvoorstel – een dat de uitgifte van stablecoins reguleert – op te nemen in een pakket met andere financiële wetgeving.

Rep. Patrick McHenry (R-N.C.), de voorzitter van de House Financial Services Committee waar het wetsvoorstel is geïntroduceerd, zei dat het niveau van Democratische steun voor FIT21 in het Huis een belangrijke factor zou kunnen zijn in de vraag of de Senaat tot actie overgaat. Toen de maatregel zijn commissie passeerde, gebeurde dit met de steun van een handvol Democraten, ondanks tegenstand van hun senior lid, Rep. Maxine Waters (D-Calif.)

Op weg naar de stemming heeft het FIT21-initiatief een reeks amendementen aangetrokken die door de House Rules Committee zijn gevraagd om een deadline van 16 mei te halen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!