Harvest Global is van plan ETF’s naar China te halen

Harvest Global Investments, een Chinees fondsenhuis en een van de uitgevers van de eerste spot Bitcoin– en Ethereum-beursgenoteerde fondsen (ETF’s) in Hong Kong, heeft plannen bevestigd om deze fondsen mogelijk open te stellen voor vastelandse Chinese investeerders via de Hong Kong Stock Connect. Deze ontwikkeling zou de investeerdersbasis aanzienlijk kunnen uitbreiden en een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de cryptocurrency-markt in Azië.

Op dit moment biedt Harvest Global Bitcoin- en Ether-ETF’s aan in Hong Kong, waarbij deze producten directe investeringen in de respectieve cryptocurrencies mogelijk maken. De mogelijkheid om deze ETF’s op te nemen in het ETF Connect-schema, onderdeel van het bredere Stock Connect-initiatief dat in 2014 werd gelanceerd om Hong Kong te verbinden met beurzen op het vasteland van China, werd besproken door CEO Han Tongli van Harvest tijdens de Bitcoin Asia-conferentie. Han verklaarde:

“We sluiten niet uit dat we onze ETF’s aanmelden om opgenomen te worden in het connect-programma, zolang alles goed en soepel verloopt in de komende twee jaar.”

De stap om crypto-investeringen te integreren in de Stock Connect kan een belangrijke stap zijn, gezien de eerder beperkte toegang tot dergelijke producten voor vastelandse investeerders. Het regelgevingskader voor cryptocurrency in Hong Kong is meer open dan in het vasteland van China, waar de meeste commerciële crypto-activiteiten verboden zijn, maar handel en eigendom door individuen juridisch gezien een grijs gebied vormen.

Ondanks de innovatieve aard van deze spot crypto-ETF’s en hun vermogen om rechtstreeks blootstelling aan cryptocurrencies te bieden in plaats van derivaten of aandelen van bedrijven die met digitale valuta’s te maken hebben, zijn de initiële handelsvolumes teleurstellend geweest in vergelijking met de Amerikaanse markt. Volgens Han is dit deels te wijten aan de voorzichtige houding van de markt ten opzichte van het beleid inzake virtuele activa in Hong Kong en de implicaties daarvan voor de toekomst van deze ETF’s.

Han merkte tijdens een panel op de Bitcoin Asia-conferentie op dat de lokale markt mogelijk de omvang van de Amerikaanse producten kan verdubbelen, waarbij de strategische betekenis van Hong Kong als neutraler terrein met bredere aantrekkingskracht in Azië werd benadrukt. Hij schreef het trage begin toe aan verschillende factoren, waaronder de twijfels van de markt over de toewijding van Hong Kong om een crypto-hub te worden, en zei:

“Mensen zijn nog steeds sceptisch over de status van Hong Kong als een speciale [bestuurlijke] regio. Het bevindt zich in China, en veel mensen willen niet dat Hong Kong succesvoller wordt om welke reden dan ook.”

In zijn discussie benadrukte Han ook de concurrentievoordelen van de crypto-producten van Hong Kong, zoals de mogelijkheid tot in-kind inschrijvingen – het direct kopen van ETF’s met bitcoin en ether – en het tijdelijk kwijtschelden van beheerskosten om investeerders aan te trekken. Deze functies, samen met de mogelijke opname in de Stock Connect, worden gezien als cruciaal voor het verkrijgen van tractie en het vestigen van Hong Kong als een belangrijke speler in de wereldwijde cryptocurrency-markt.

Op het moment van schrijven wordt BTC verhandeld voor $ 62.754.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!