Energieleverancier in Argentinië sluit nieuwe Bitcoin-miningdeal

De door de staat gerunde energieleverancier van Argentinië heeft een nieuwe Bitcoin (BTC) mining-deal afgerond waarbij het bedrijf gebruik zal maken van bijbehorend gas om 1.200 ASIC-mining-rigrs in Patagonië van stroom te voorzien. Volgens het Spaanstalige mediaplatform Criptonoticias omvat de deal het Argentijnse staatsbedrijf Fiscal Petroleum Yacimientos (YPF) en haar dochteronderneming YPF Luz.

De overeenkomst omvat ook de Noorse olie- en gasleverancier Equinor en het Bitcoin-mijnbouwbedrijf Genesis Digital Assets Limited (GDA).

YPF is de op twee na grootste olieproducent van Zuid-Amerika. Het heeft verschillende exploratieve olieboorprojecten in Patagonië. Exploratieve olieboringen laten vaak bijbehorend gas vrij. In het verleden hebben veel oliebedrijven dit gas eenvoudigweg verbrand (een proces dat bekend staat als “fakkelen”).

Maar op veel plaatsen ter wereld gebruiken bedrijven nu dit gas om crypto-mining-rigrs van stroom te voorzien via thermische centrales. De deal van YPF zal de bedrijven zien gebruik maken van een “mining-boerderij” genaamd Central Térmica Bajo del Toro, gelegen in Rincón de los Sauces, Neuquén.

YPF werd genationaliseerd door de regering in 2012 en is uitgegroeid tot een van de grootste energiebedrijven van het land in Argentinië. De bedrijven zullen het gas naar een thermische energiecentrale leiden met een totaal geïnstalleerd vermogen van 8 MW.

Ze beweerden dat de stap zou helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, efficiënt gebruik te maken van energie en bijbehorend gas te monetariseren.

YPF zei dat het project gas zou gebruiken dat “anders in de atmosfeer zou zijn geloosd.” En het oliebedrijf zei dat dit zou helpen om de risico’s van de “zeer energie-intensieve” BTC-mining-industrie te verminderen. Het voegde toe:

“[Het project zal Bitcoin-mining mogelijk maken] zonder de beschikbaarheid van het nationale elektriciteitsnet te beïnvloeden. [Het zal] bijdragen aan een duurzamere oplossing.”

De uitvoerend president van GDA, Abdumalik Mirakhmedov, zei dat Argentinië “een belangrijk land is voor Bitcoin-mining” Hij zei dat “gezien zijn overvloed aan energiebronnen en zijn ondernemings-vriendelijke omgeving” het land een natuurlijke keuze was voor mijnwerkers. Mirakhmedov voegde eraan toe:

“De opening van ons eerste datacenter in Zuid-Amerika is een belangrijke stap in onze geografische diversificatie-inspanningen. Dit zal nog een kans zijn om aan de wereld te laten zien dat Bitcoin-mijnbouw een positief effect kan hebben op het milieu en volledig geïntegreerd kan worden in lokale gemeenschappen.”

GDA heeft ongeveer 20 Bitcoin-mining-boerderijen in regio’s zoals Noord-Amerika, Europa en Centraal-Azië. Het bedrijf exploiteert wereldwijd meer dan 180.000 mining-rigrs. Mirakhmedov prees de zet, de eerste van GDA in Zuid-Amerika, als “een belangrijke stap” voor het mining-bedrijf. YPF werkt sinds 2022 samen met crypto-minings-pelers, toen het voor het eerst bijbehorend gas begon te gebruiken om mining-rigrs van stroom te voorzien.

En Equinor kondigde in 2020 plannen aan om crypto-miningactiviteiten op te nemen op locaties op het Bakken-olieveld in North Dakota. In september 2023 kondigde het in Argentinië gevestigde olie-exploratiebedrijf Tecpetrol plannen aan om een crypto-mining “boerderij” te exploiteren in het Vaca Muerta-olieveld in West-Argentinië.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!