FBI beschuldigt man van $43 miljoen Ponzi-scheme

Amerikaanse autoriteiten hebben een man aangeklaagd die ervan beschuldigd wordt een Ponzi-scheme te hebben geëxploiteerd, dat zogenaamd investeerde in een onderneming voor cryptohandel. De exploitant van het scheme wordt beschuldigd van het oplichten van investeerders voor ten minste $43 miljoen. FBI-assistent-directeur James Smith zei dat de acties van Idin Dalpour niet alleen het vertrouwen van klanten “doorklieven”, maar ook de geloofwaardigheid van toekomstige adviseurs ondermijnen.

Idin Dalpour leidde “een klassieke Ponzi-scheme”

Op 1 mei onthulden de Amerikaanse procureur Damian Williams en James Smith, assistent-directeur van het Federal Bureau of Investigation, dat de Amerikaanse overheid de vermeende exploitant van een crypto-gerelateerd Ponzi-scheme heeft aangeklaagd voor draadfraude. Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft Idin Dalpour, die het Ponzi-scheme van 2020 tot april 2024 runde, investeerders voor ten minste $43 miljoen opgelicht.

Een verklaring van het ministerie van Justitie zei dat Dalpour, 39, een maximale gevangenisstraf van 20 jaar krijgt als hij wordt veroordeeld. De verklaring citeert ook Williams die uitlegt hoe Dalpour, die naar verluidt $1,7 miljoen van investeerdersgeld in gokken verloor, de zwendel opzette, die bijna vier jaar duurde.

“Idin Dalpour vertelde investeerders dat ze enorme rendementen konden behalen door via hem te investeren in een zogenaamde gastvrijheidsonderneming in Las Vegas en een cryptohandel operatie. Zoals beweerd, waren de beloften van Dalpour een illusie, en hij runde een klassiek Ponzi-scheme door investeerders zogenaamde rendementen te betalen met het geld van andere investeerders,” zei de Amerikaanse procureur.

In plaats van de fondsen te investeren zoals beloofd, wordt Dalpour ervan beschuldigd het geld van investeerders te hebben gebruikt om zijn extravagante levensstijl te financieren. Dit omvatte het betalen van het lesgeld van zijn kinderen op een privéschool en het in stand houden van zijn gokgewoonte. Hij wordt ook beschuldigd van het gebruiken van investeerdersgeld om voor meer dan $400.000 aan merchandise te kopen bij Art Direct.

Ondertussen uitte Smith zijn spijt over hoe de acties van Dalpour niet alleen “het vertrouwen van klanten doorklieven”, maar ook de geloofwaardigheid van potentiële adviseurs ondermijnen. Smith voegde eraan toe dat de arrestatie van Dalpour moet dienen als een waarschuwing voor potentiële criminelen dat de Amerikaanse autoriteiten de acties van enkelen niet zullen toestaan om velen te schaden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!