‘Bitcoin Jesus’ opgepakt in Spanje vanwege belastingonderduiking van $50 miljoen

Net nu de cryptowereld zich druk maakt over de toekomst van de voormalig CEO van Binance – Changpeng Zhao, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie aanklachten aangekondigd tegen een andere prominente cryptospeler. De persoon op de radar van het DoJ is Roger Ver, ook bekend als Bitcoin Jesus, die zijn bijnaam kreeg omdat hij een vroege Bitcoin-investeerder was.

Het Amerikaanse DoJ heeft beweerd dat Ver “bijna $50 miljoen aan belastingen heeft ontdoken”. De aanklachten tegen hem hebben volgens een persbericht geleid tot zijn arrestatie in Spanje dit weekend. Bovendien werd ook verklaard dat de autoriteiten zullen streven naar zijn “uitlevering om terecht te staan in de Verenigde Staten.”

Bitcoin Jesus kocht 131.000 BTC

In het persbericht beweerden de autoriteiten dat de belastingontduiking plaatsvond toen Ver afstand deed van zijn Amerikaanse staatsburgerschap ten gunste van het staatsburgerschap van St. Kitts en Nevis.

Vóór de staatsburgerschapsruil bezat Ver twee bedrijven in de VS: MemoryDealers.com en Agilestar.com, die computer- en netwerkapparatuur verkochten. En Ver had in 2011 voor zichzelf en onder de naam van deze twee bedrijven Bitcoin (BTC) gekocht. Vanaf februari 2014 bedroeg het totale aantal Bitcoins dat eigendom was van Ver en zijn bedrijven bijna 131.0000 BTC, en de bedrijven alleen al waren goed voor 73.000 BTC van het totaal.

Volgens de Amerikaanse wetgeving was hij verplicht om “belastingaangiften in te dienen waarin de vermogenswinsten uit de constructieve verkoop van zijn wereldwijde activa, inclusief de Bitcoins, worden gerapporteerd”. Daarnaast moest hij “de reële marktwaarde van zijn bezittingen rapporteren” en “een belasting betalen – een zogenaamde exit-taks – over die vermogenswinsten.”

En het Amerikaanse ministerie van Justitie beweert dat Ver hier een gemeen spel speelde. Het ministerie van Justitie zei het volgende:

“Ver zou valse of misleidende informatie hebben verstrekt of laten verstrekken aan het advocatenkantoor en de taxateur, waardoor het werkelijke aantal Bitcoins dat hij en zijn bedrijven bezaten verborgen bleef. Als gevolg hiervan zou het advocatenkantoor valse belastingaangiften hebben voorbereid en ingediend die de twee bedrijven en hun 73.000 Bitcoins aanzienlijk onderwaardeerden en niet rapporteerden dat Ver persoonlijk Bitcoins bezat.”

De verkoop leverde hem $240 miljoen op

Bovendien beweerde de Amerikaanse autoriteit dat Ver de meeste BTC’s van de bedrijven in november 2017 voor bijna $240 miljoen in contanten had verkocht. Dit was dezelfde tijdlijn toen Bitcoin de internationale krantenkoppen had gehaald vanwege het breken van records en de munt de maand erop een recordhoogte van $20.000 bereikte.

Over de verkoop beweerde het DoJ dat Ver er niet in was geslaagd “de IRS te rapporteren en belasting te betalen over bepaalde uitkeringen, zoals dividenden van MemoryDealers en Agilestar, die Amerikaanse bedrijven waren”. Het persbericht zei verder:

“Ver zou voor zijn accountant verborgen hebben gehouden dat hij dat jaar de bitcoins van MemoryDealers en Agilestar had ontvangen en verkocht. Als gevolg hiervan rapporteerde Ver’s individuele inkomstenbelastingaangifte voor 2017 geen enkele winst en betaalde hij geen enkele belasting met betrekking tot de distributie van de Bitcoins van MemoryDealers en Agilestar aan hem.”

Dit zou echter niet de eerste keer zijn dat Ver met de Amerikaanse autoriteiten te maken gekregen heeft. In 2002 zat de vroege Bitcoin-investeerder 10 maanden federale gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten. Ver werd veroordeeld voor het illegaal verkopen van schadelijke stoffen via eBay tussen januari 1999 en augustus 2000.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!