BRICS overweegt stablecoins voor afwikkelingen, aldus Russisch functionaris

BRICS-leden onderzoeken stablecoin-betalingen en een platform om CBDC-betalingen uit te voeren, met als doel de financiële samenwerking te verbeteren, aldus een Russische functionaris.

Stablecoins kunnen een instrument worden voor internationale afrekeningen tussen BRICS-leden, aangezien de alliantie al een speciaal communicatiekanaal heeft opgezet tussen centrale banken. In een interview met TV BRICS onthulde Ryabkov dat de deelnemende landen overwegen om stablecoins te gebruiken voor internationale afrekeningen.

Hoewel er geen specifieke details werden verstrekt over het gebruik van bestaande producten, noemde Ryabkov doorlopende discussies rond de oprichting van “BRICS Bridge,” een platform gericht op het interconnecteren van centrale bank digitale valuta (CBDC’s) om de financiële samenwerking tussen BRICS-lidstaten te bevorderen.

De huidige stand van zaken van deze discussies en of er consensus is bereikt onder BRICS-leden over de tijdsplanning blijft echter onduidelijk.

Rusland heeft actief strategieën nagestreefd om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar binnen BRICS te verminderen via blockchain-technologie. In een interview met het Russische staatspersbureau TASS onthulde Kremlin-adviseur Yury Ushakov inspanningen om een op blockchain-technologie gebaseerd systeem voor de deelnemende landen te ontwikkelen, hoewel hij geen tijdlijn voor het initiatief bekendmaakte.

Moskou pleit al enkele maanden voor een op blockchain-technologie gebaseerde oplossing voor BRICS, met name nu westerse sancties escaleren. In september 2023 benadrukte de Russische premier Mikhail Mishustin de noodzaak voor de stad om grensoverschrijdende afrekeningen te implementeren met behulp van blockchain-technologie en digitale activa. Mishustin benadrukte dat dergelijke initiatieven “meer mogelijkheden” zouden bieden voor het aantrekken van buitenlandse investeringen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!