Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.

Tesla gaat personeelsbestand met 10% verkleinen

Tesla heeft zijn werknemers verteld dat het duizenden werknemers gaat ontslaan. Volgens een interne memo van CEO Elon Musk werd besloten om de kosten te verlagen en de productiviteit te verbeteren.

14.000 werknemers op straat

Volgens een rapport van Bloomberg betekent het besluit om 10% van het wereldwijde personeelsbestand te ontslaan, dat het bedrijf ongeveer 14.000 werknemers ontslaat. Het bedrijf maakte eind 2023 bekend dat het wereldwijd ruim 140.000 medewerkers telde. Het ontslag komt nadat Tesla de eerste omzetdaling op jaarbasis in de afgelopen drie jaar had ervaren. De omzetdaling wordt toegeschreven aan de algemene teruggang in de vraag naar elektrische voertuigen wereldwijd.

Het bedrijf waarschuwde naar verluidt zijn investeerders dat het bedrijf in 2024 een omzetvertraging zou kunnen meemaken dan het rapport van een jaarlijkse groei van 50%. Het bedrijf bevindt zich ook nog steeds in de productiecyclus van verschillende voertuigen, waarbij de Cybertruck net zijn marktintroductie maakt en de Model Y zijn vierde jaar ingaat zonder noemenswaardige updates. Elon Musk gaf het volgende aan:

“Terwijl we het bedrijf voorbereiden op onze volgende groeifase, is het uiterst belangrijk om naar elk aspect van het bedrijf te kijken met het oog op kostenbesparingen en het verhogen van de productiviteit.”

Impact op groeistrategie en marktpositie

In de e-mail werd opgemerkt dat er vanwege de aanzienlijke groei van het bedrijf behoefte is aan dubbele functies in sommige functies binnen het bedrijf. De CEO zei dat dit aanleiding was voor het besluit van het bedrijf om een evaluatie uit te voeren, wat leidde tot een inkrimping van het personeelsbestand. De CEO zei dat hij de beslissing betreurt, maar merkte op dat dit iets is dat moet gebeuren. Hij beschreef het als volgt:

“Er is niets waar ik meer een hekel aan heb, maar het moet gebeuren. Dit zal ons in staat stellen slank en innovatief te zijn en hongerig naar de volgende groeifasecyclus.”

Volgens een officiële verklaring verscheepte Tesla in 2023 ongeveer 1,8 miljoen elektrische voertuigen. Het bedrijf moest echter de prijzen voor de meeste van zijn modellen verlagen omdat het de concurrentie aanging en maatregelen nam om de effecten van hoge rentetarieven te compenseren. Het bedrijf kondigde ook aan dat het zijn plannen heeft stopgezet om een enigszins betaalbare elektrische auto te bouwen die voor $25.000 zou worden verkocht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!