R. Kiyosaki, deelt waarom hij geen geld zal steken in een Bitcoin ETF

Terwijl velen in de cryptocurrency-gemeenschap reikhalzend uitkeken naar de goedkeuring van spot Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) door de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten als een teken van grotere acceptatie van crypto-activa, zijn niet alle betrokkenen overtuigd.

Robert Kiyosaki, de bekende investeerder en auteur van het bestverkopende boek over persoonlijke financiën ‘Rijke Pa, Arme Pa’, verklaarde dat hij geen Bitcoin zou kopen via een spot ETF. Hij vermeldde dezelfde reden waarom hij geen “goud- of zilver-ETF’s of REIT’s” bezit, volgens zijn post van X (voorheen Twitter) van 12 april.

Hoewel hij erkent dat “ETF’s het beste zijn voor de meeste mensen en instellingen”, geeft hij er als ondernemer de voorkeur aan “zover mogelijk weg te blijven van de financiële producten van Wall Street”. Hij verkiest de verantwoordelijkheid voor zijn mogelijke fouten in eigen hand te houden:

“Het verpakken van mijn eigen financiële producten is het beste voor mij, omdat het verpakken van mijn eigen effecten vereist dat ik slimmer ben dan de meeste ETF-kopers. Het is het beste voor mij. Als ik een fout maak, heb ik niemand anders de schuld dan mezelf. De belangrijkere vraag is ‘wat is het beste voor jou.'”

De perceptie van BTC ETF’s door anderen

Peter Schiff, een Amerikaanse econoom, heeft intussen spot Bitcoin ETF’s afgewezen als een van de redenen waarom Bitcoin waarschijnlijk zou crashen. Hij betoogt dat meer investeringen in het oorspronkelijke crypto-activum de markt kwetsbaar maken. Schiff noemt ETF’s zelfs een “geschenk voor buitenlandse centrale banken”, omdat ze de vraag van investeerders weghalen bij goud.

Schiff gelooft ook dat de recente Bitcoin-rally, die volgde op de stijging van goud naar nieuwe recordhoogtes, een list was om “ETF-beleggers te misleiden om de gap omhoog te kopen”. Hij adviseert zijn volgers om “klaar te zijn voor de dump” door al hun Bitcoin te vervangen door edelmetalen.

De prijs van Bitcoin stond op $70.643 op het moment van schrijven, met een lichte stijging van 0,06% op de dag en een toename van 5,26% gedurende de afgelopen week. De afgelopen maand was er echter een verlies van 3,81%, volgens de meest recente gegevens van 12 april.

Of men nu wel of niet in Bitcoin wil investeren via een spot BTC ETF hangt af van de individuele voorkeur of organisatie. Terwijl sommige ondernemers zoals Robert Kiyosaki de voorkeur geven aan directe blootstelling zonder tussenpersonen, kiezen anderen voor de veiligheid van een indirecte benadering.

Ongeacht de standpunten in dit debat, is het essentieel om gedegen onderzoek te doen en een grondige risicoanalyse uit te voeren voordat een aanzienlijk deel van de portefeuille wordt toegewijd aan een activum, of het nu gaat om cryptocurrency, een exchange-traded fund, of iets anders.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!