MiCA heeft weinig effect op euro cryptotransacties, aldus ESMA

De door de Europese Unie gecreëerde wet Markets in Crypto Assets (MiCA) is bedoeld om de ruimte voor crypto-activa te reguleren; het heeft echter nog niet geleid tot een stijging van het aantal euro cryptotransacties. Deze specifieke observatie is gedaan in een recent ESMA-onderzoek.

Zelfs nu MiCA het allereerste wettelijke kader voor crypto-activa en stablecoins wordt, valt het effect van ervan op de transactievolumes in de EU nog tegen. ESMA vermeldt dat de regelgeving de eurovolumes nog niet vergroot heeft, maar op termijn wel een groeimotor kan zijn.

De verordening, die in 2024 volledig relevant zal worden, beoogt kopers op de cryptomarkt van de EU meer bescherming te bieden. Het omvat een raamwerk voor crypto-activaregels en bijzondere bepalingen voor stablecoins. Verwacht wordt dat deze acties uiteindelijk een veiliger en meer gecontroleerd crypto-handelslandschap zullen opleveren. Niettemin speelt de euro na de MICA-aankondiging nog steeds een ondergeschikte rol in de cryptomarkt.

De onbeduidende rol van de euro bij cryptocurrency-transacties

De wereldwijde handelsvolumes van fiat naar crypto daalden tijdens een cryptowinter van 30% in 2021 naar 20% in 2023, maar de markt heeft zich sindsdien hersteld. Deze specifieke verandering is gedeeltelijk te wijten aan stablecoins, die geassocieerd zijn met nationale valuta en spreidingsaanpassingen binnen het crypto-ecosysteem mogelijk maken. Ondanks deze wereldwijde verschuivingen blijft de euro een onbeduidende deelnemer in de sector van stablecoins, aangezien het slechts ongeveer 10% van de transacties voor zijn rekening neemt.

Met zijn steeds grotere rol vormen stablecoins tegenwoordig meer dan 60% van alle cryptocurrencies. Bovendien vertonen ze een belangrijke concentratie van handelsvolume, waarbij tien beurzen ongeveer 90% van de transacties verwerken. De grootste van allemaal is Binance, dat bijna de helft van het wereldwijde volume verkoopt. Deze concentratie maakt grote platforms tot een belangrijke speler op de markt voor cryptocurrency-handel.

Publieke input gevraagd over MiCA-regelgeving

ESMA heeft op 25 maart haar nieuwste rapport over MiCA-regelgeving uitgebracht, waarmee het landschap van de EU-cryptoregulering verder is verbeterd. Nu gaat de autoriteit de derde consultatiefase in, waarbij alle regels openstaan voor publiek commentaar. Dit is een nieuwe stap in de algemene strategie van ESMA om een veilige en gereguleerde cryptomarktplaats in de EU te creëren. In het laatste wetsontwerp worden de wetgevende maatregelen uitgelegd die in heel Europa worden geïmplementeerd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!