EU-markttoezichthouder nadert de afronding van regels onder MiCA

De toezichthouder voor de financiële markten van de Europese Unie publiceerde maandag het eerste van verschillende definitieve rapporten over regels onder de baanbrekende Markets in Crypto Assets (MiCA) regelgeving van het blok, vergezeld van zijn derde consultatiepakket.

Het rapport van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA), dat volgt op een consultatie vorig jaar, bevat voorstellen over de informatie die de toezichthouder nodig zal hebben van bedrijven voor autorisatie onder MiCA. Het rapport omvat ook vereisten voor bedrijven om de intentie aan te tonen om cryptodiensten te verlenen en de intentie om crypto-activa te verwerven, samen met hoe dienstverleners klachten moeten afhandelen.

De ESMA heeft het rapport ingediend bij het uitvoerend orgaan van de 27-lidstaten van de EU, de Europese Commissie, om te worden aangenomen en zegt dat het “verder advies en technische begeleiding zal bieden op dit gebied indien nodig.” Het derde consultatiepakket van de ESMA vraagt om openbare opmerkingen over voorgestelde regels voor het detecteren en rapporteren van vermoedelijk marktmisbruik in crypto-activa, richtlijnen voor beleid en procedures voor crypto-activatransferservices en andere maatregelen tot 25 juni.

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft sinds de afronding van het pakket in 2023 samen met de ESMA geraadpleegd over maatregelen onder MiCA. Eerder deze maand publiceerden de twee toezichthouders een set ontwerpregels voor stablecoin-uitgevers. MiCA-regels voor stablecoins zullen in juli van kracht worden, en het volledige pakket zal in december door alle lidstaten worden geïmplementeerd. MiCA reguleert crypto-uitgevers en dienstverleners die in de EU willen opereren, en maakt het mogelijk om met één licentie diensten aan te bieden in alle lidstaten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!