Europese toezichthouder concludeert dat tien cryptobeurzen verantwoordelijk zijn voor 90% van de transacties

Volgens een recent onderzoek vanuit de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) is de cryptomarkt erg geconcentreerd, aangezien slechts tien cryptobeurzen ongeveer 90% van alle transacties verwerken. De toezichthouder heeft hiermee een aanzienlijke concentratie binnen het cryptohandelslandschap onthuld, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de mogelijke implicaties ervan voor de marktstabiliteit.

Volgens het onderzoek met de titel “Crypto assets: Market structures and EU relevance” verwerken slechts tien cryptobeurzen ongeveer 90% van alle transacties, waarbij Binance “bijna de helft van het wereldwijde handelsvolume voor zijn rekening neemt”.

Gezamenlijk controleren Binance, UPbit en OKX meer dan 60% van het marktaandeel, waarbij Bybit jaar-op-jaar een stijging van 380% in het handelsvolume ervaart, terwijl Coinbase in dezelfde periode een daling van 44% zag, zo blijkt uit het onderzoek.

Als gevolg van deze trend waarschuwt de ESMA dat een dergelijke concentratie potentiële risico’s met zich meebrengt, en uit grote zorgen over de mogelijke gevolgen van het falen van een groot actief of een cryptobeurs voor het bredere crypto-ecosysteem. De toezichthouder geeft het als volgt aan:

“Bovendien constateren we dat de marktliquiditeit sterk kan variëren en doorgaans hoger is op de grootste beurzen.”

De Europese effectenregelgever wees er ook op dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, cryptocurrencies niet consequent dienen als een veilige haven tijdens perioden van marktstress, en zegt dat cryptocurrencies “sterk verbonden zijn” met aandelen en dat er “geen stabiele relatie met goud” is gevonden.

Ondanks regelgevende inspanningen zoals de EU Virtual Asset Service Provider (VASP)-licentie, suggereert het onderzoek dat een substantieel deel van de transacties die worden uitgevoerd op door de EU gelicentieerde beurzen waarschijnlijk buiten de EU plaatsvindt, wat de noodzaak van voortdurende monitoring en regulering van de cryptomarkt onderstreept.

Tevens gaven wij in een eerder artikel van vandaag al aan dat de Europese toezichthouder tot de conclusie is gekomen dat de door de Europese Unie gecreëerde wet Markets in Crypto Assets (MiCA) nog niet geleid heeft tot een stijging van het aantal euro cryptotransacties.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!