Bitcoin en Ethereum zijn leuk, maar de industrie moet zich concentreren op transactiekosten, aldus VanEck CEO

Hoewel spot Bitcoin ETF’s en Ethereum ETF’s belangrijk nieuws is voor de cryptomarkt, vindt de CEO van VanEck – een mondiale beleggingsonderneming – dat de cryptocurrency-industrie zich meer moet concentreren op transactiekosten.

Jan van Eck zei onlangs dat de transactiekosten op de blockchains van Bitcoin en Ethereum onvoorspelbaar zijn, waardoor het moeilijker wordt om applicaties in die ecosystemen te bouwen. Hij gaf het volgende aan tegen CoinDesk:

“Het belangrijkste verhaal van 2023, dat mensen kennen, maar ik denk niet dat ze er genoeg op focussen, is simpelweg dat transactiekosten nu beschikbaar zijn tegen betaalbare tarieven via Solana of de zogenaamde Layer 2’s.

Omdat je de transactiekosten voor Bitcoin en Ethereum ziet, zou niemand die database ooit gebruiken om iets op te bouwen, toch? Mijn analogie voor niet-crypto-mensen is: zou je je auto een week later voor $50 willen tanken en dan een week later voor $600? En dat zijn in feite de hoge gaskosten op Ethereum.”

Solana (SOL), vaak een Ethereum-killer genoemd, is een Layer 1-protocol met lagere kosten en hogere transactiesnelheden dan Ethereum (ETH). Layer 2’s zijn afzonderlijke blockchains die bovenop Layer 1-ketens zijn gebouwd, zoals Ethereum, om knelpunten bij schaalvergroting en gegevens waarmee Layer 1’s worden geconfronteerd te verminderen. Ethereum-rollups en het Lightning-netwerk op Bitcoin zijn voorbeelden van Layer 2’s.

Met nieuwe oplossingen voor lagere en veel voorspelbaardere transactiekosten kunnen ontwikkelaars nu applicaties bouwen die veel nuttiger zijn, waarvan Jan Van Eck voorspelt dat deze in de toekomst prominenter zullen worden. Hij beschreef het als volgt:

“Het meest interessante wat mij op dit moment in crypto overkomt, is dat je databases hebt die kunnen worden geschaald, die veel gebruikers met een hoge uptime kunnen gebruiken en nu voorspelbare kosten hebben. En dus kunnen er nu echte dingen op deze databases worden gebouwd. Dat gaan we de komende jaren zien.”

Hij zei ook dat het onwaarschijnlijk is dat spot Ethereum ETF’s vóór de deadline van mei zullen worden goedgekeurd, omdat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), in tegenstelling tot het goedkeuringsproces voor spot Bitcoin ETF’s, niet heeft gereageerd op de aanmeldingen van de potentiële emittenten. Hij sloot af met:

“We hebben onze S1 ingediend en we hebben niets gehoord. Dus dat is een soort teken. Het zal niet gebeuren zonder de openbaarmakingsdocumenten op orde te hebben.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!