Telegram is vanaf nu verboden in Spanje

Telegram, de berichtendienstgigant, is verboden in Spanje in een zaak die onderzoek doet naar het hosten van ongeautoriseerde inhoud in eigendom van mediabedrijven in Spanje. De Audiencia Nacional, een van de hoogste rechtbanken in Spanje, heeft dit verbod goedgekeurd totdat Telegram samenwerkt door de vereiste informatie naar de rechtbank te sturen.

Telegram wordt geconfronteerd met uitdagingen in Spanje

De Audiencia Nacional, een van de hoogste rechtbanken van het land, heeft een tijdelijk verbod opgelegd aan de berichten-app vanwege haar betrokkenheid bij een zaak met betrekking tot het hosten van ongeautoriseerde inhoud.

De grote mediabedrijven van het land, waaronder Mediaset, Atresmedia, Movistar en Egeda, beweren dat Telegram wordt gebruikt voor het hosten en verspreiden van ongeautoriseerde inhoud die in strijd is met nationale auteursrechtwetten.

Rechter Santiago Pedraz, belast met de zaak, heeft specifieke informatie van Telegram nodig om het onderzoek voort te zetten. Ondanks herhaalde verzoeken van de rechter heeft het bedrijf niet gereageerd, wat heeft geleid tot het uitvaardigen van een tijdelijk verbod totdat het bedrijf meewerkt aan het onderzoek.

Vanaf 25 maart verboden

Het verbod op Telegram zou aanvankelijk op maandag (25 maart) in werking treden, maar sommige serviceproviders zijn al in het weekend begonnen met het blokkeren van toegang tot de app om aan het bevel te voldoen. Hoewel er geen specifieke vervaldatum is vastgesteld voor het verbod, hebben juridische bronnen aangegeven dat het mogelijk slechts van tijdelijke aard is en maar enkele dagen kan duren.

De impact van deze maatregel is voelbaar voor 8 miljoen gebruikers in Spanje, wat overeenkomt met 18% van de totale bevolking. Sommige van hen hebben hun ontevredenheid over deze beslissing geuit op sociale media en hebben beloofd alternatieve methoden te vinden om toegang te blijven krijgen tot het platform, ondanks het opgelegde verbod.

Dit is niet de eerste keer dat Telegram geconfronteerd wordt met dergelijke maatregelen. In april werd de app tijdelijk verbannen in Brazilië vanwege het gebrek aan medewerking bij een nationale campagne tegen schoolgeweld. Ook in 2018 werden door Russische rechtbanken toegangsverboden opgelegd nadat Telegram weigerde de benodigde sleutels te verstrekken om de berichten van gebruikers te ontcijferen, als onderdeel van een onderzoek naar internationale terroristische groeperingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!