Telegram is na 2 jaar eindelijk weer beschikbaar in Rusland

De Russische Federale Dienst voor Toezicht op Communicatie, Informatietechnologie en Massamedia, ook wel bekend als Roskomnadzor, heeft het verbod op Telegram officieel opgeheven. Dit volgens een bericht dat gisteren op Cointelegraph verscheen.

Telegram weer legaal in Rusland

Na jaren van mislukte pogingen om Telegram in Rusland te verbieden, hebben de lokale autoriteiten eindelijk besloten het verbod, op de bekende gecodeerde berichtendienst, op te heffen.

In een officiële verklaring zei Roskomnadzor dat de autoriteit, in overeenstemming met de procureur-generaal van Rusland, de blokkeringen heeft verwijderd die de toegang tot Telegram Messenger beperkten.

Roskomnadzor kondigde het nieuws aan en prees Telegram-CEO Pavel Durov voor zijn bereidheid om terrorisme en extremisme tegen te gaan. De aankondiging komt blijkbaar als reactie op een recente verklaring van Durov waarin wordt beweerd dat het Telegram-team terrorisme en extremisme op de messenger actief heeft bestreden en tegelijkertijd de privacy van gebruikers heeft gegarandeerd.

In een bericht van 4 juni merkte de CEO van Telegram op dat het bedrijf elke maand duizenden openbare verklaringen, die aanzetten tot geweld, verhindert.

“Elke maand verhindert het Telegram-team nu tienduizenden verklaringen die aanzetten tot geweld en terreur. […] Telegram heeft een systeem ontwikkeld dat wereldwijde terroristische daden voorkomt en tegelijkertijd de privacy van correspondentie garandeert, in overeenstemming met het privacybeleid van Telegram.”

1xbit

Waarom deze beslissing?

Het Russische Roskomnadzor begon met het blokkeren van Telegram in 2018, kort nadat de districtsrechtbank van Tagansky in Moskou de toegang tot Telegram in het land had verboden. Telegram is echter al die tijd toegankelijk gebleven voor gebruikers in Rusland, vanwege de geweldigde uitvinding, genaamd VPN.

Deze opvallende beslissing volgt op de recente inspanningen van de Doema op het verbod op te heffen. Op 23 april dienden 2 leden van de Doema een wetsontwerp in over het beëindigen van het Telegram-verbod in het land.

De twee functionarissen gaven aan dat de berichtendienst handig zou kunnen zijn bij het vergoten van het bewustzijn over de COVID-19 maatregelen, in een poging de verspreiding te verminderen.

Of dit de uiteindelijke reden ook is voor het besluit is echter niet duidelijk.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!