Swift treft voorbereidingen voor cross-chain CBDC-transacties

Voor zijn oplossing voor het interconnecteren van centrale bank digitale valuta (CBDC), heeft Swift de resultaten van zijn tweede ronde van industriebrede sandbox-tests openbaar gemaakt. De bevindingen geven aan dat financiële instellingen CBDC’s en andere digitale tokens gemakkelijk kunnen integreren in hun bedrijfspraktijken en ze kunnen gebruiken voor verschillende financiële transacties via Swift’s connector.

38 instellingen – centrale en commerciële banken en marktinfrastructuur – namen deel aan een van de grootste bekende samenwerkingen over CBDC’s. De experimenten onthulden dat de oplossing van Swift het potentieel heeft om efficiënte FX-afwikkeling te vergemakkelijken, groei in getokeniseerde effectenmarkten te ontsluiten en handelsstromen te vereenvoudigen en te versnellen, allemaal terwijl de mogelijkheid van financiële instellingen om hun huidige infrastructuur te gebruiken behouden blijft.

De snelle en naadloze transactieaanpak van Swift is afhankelijk van interoperabiliteit. Om de mogelijkheid van fragmentatie veroorzaakt door het creëren van digitale valuta met verschillende technologieën en verschillende normen en protocollen te verminderen, heeft de coöperatie haar innovatieagenda gericht op de interoperabiliteit van digitale valuta en getokeniseerde activa.

Eerder is aangetoond dat de aanpak van Swift het mogelijk maakt voor grensoverschrijdende transacties en het verbinden van CBDC’s op verschillende netwerken met fiat-valuta’s en elkaar.

Door Swift’s oplossing te gebruiken om transacties over gesimuleerde digitale handel, getokeniseerde activa, FX-netwerken en CBDC’s voor betalingen te verbinden en te orchestreren, ging de tweede fase van sandbox-testing verder en werden meer complexe use-cases verkend. Tijdens de tests werden meer dan 750 transacties voltooid.

De samenwerkende experimenten in digitale handel illustreerden met succes de interoperabiliteit tussen verschillende digitale netwerken en handelsplatforms. Atomic trade-betalingen, of betalingen die gelijktijdig met de overdracht van activa worden voltooid in plaats van sequentieel, zijn mogelijk gemaakt door de oplossing van Swift.

Handelsstromen kunnen dankzij smart contracts en ‘event-driven’ programmering 24 uur per dag, zeven dagen per week geautomatiseerd worden, waardoor betalingen alleen worden geautomatiseerd nadat specifieke voorwaarden zijn vervuld. Deelnemers benadrukten ook hoe het idee het vertrouwen van partijen zou kunnen verbeteren, transactiekosten drastisch zou kunnen verlagen en handelsvertragingen internationaal zou kunnen verkorten.

De uitbreiding van tokenisatie in effecten wordt belemmerd door de onverenigbaarheid van tokenisatiesystemen. De tests toonden aan dat de technologie van Swift atomic delivery in plaats van betaling over die platforms mogelijk zou kunnen maken en verschillende activa- en kasnetwerken zou kunnen verbinden.

Omdat tokenisatie het potentieel heeft om de beveiliging te verhogen, transactiekosten te verlagen, liquiditeit te verbeteren en transparantie te vergroten, is het een nieuwe markt die aanzienlijke interesse wekt in de industrie.

Tot slot suggereerden de resultaten van de studies dat de connector noodzakelijk zou kunnen zijn voor internationale handel. De connector werd aangetoond compatibel te zijn met de huidige marktinfrastructuur door nauwe samenwerking met CLS, waardoor FX-afwikkeling en -betaling via CBDC’s mogelijk werden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!