Do Kwon officieel vrijgelaten uit gevangenis Montenegro

Do Kwon, de Zuid-Koreaanse crypto voortvluchtige, is volgens berichten afgelopen weekend vrijgelaten uit de gevangenis in Montenegro te midden van lopende beraadslagingen door het Hooggerechtshof over uitleveringsverzoeken van zowel de VS als Zuid-Korea.

Volgens een rapport van Bloomberg, communiceerde Darko Vukcevic, de gevangenisdirecteur, het nieuws via telefoon, zeggende: “We hebben Do Kwon uit de gevangenis vrijgelaten omdat zijn reguliere gevangenisstraf voor reizen met valse papieren eindigde.” Kwon’s status als buitenlandse burger en de inbeslagname van zijn documenten brachten de autoriteiten ertoe hem voor verdere verwerking over te dragen aan de politiedirectie voor buitenlanders.

Bloomberg, citerend Montenegrijnse staatstelevisie, geeft aan dat Goran Rodic, Kwon’s advocaat, de vrijlating bevestigde, onthullend dat Kwon’s paspoort was ingenomen om te voorkomen dat hij het land zou verlaten.

Vervolgens werd Kwon verplaatst naar een opvang voor buitenlanders. Rodic gaf aan plannen te hebben om in beroep te gaan bij de rechtbank, argumenterend voor Kwon’s vermogen om op vrije voeten te blijven totdat er een beslissing over uitlevering is bereikt.

Het Hooggerechtshof van Montenegro had ingegrepen in Kwon’s zaak door eerdere uitleveringsbeslissingen gemaakt door lagere rechters op te schorten, waardoor pogingen om de mede-oprichter van het ter ziele gegane Terraform Labs naar Zuid-Korea uit te leveren effectief werden gestopt. Kwon wordt geconfronteerd met beschuldigingen gerelateerd aan de ineenstorting van $40 miljard van de TerraUSD (UST) algoritmische stablecoin in 2022.

Deze ontwikkeling volgde na een uitdaging door de topaanklager in Montenegro, die procedurele fouten aanhaalde in de uitspraken die gunstig waren voor het uitleveringsverzoek van Zuid-Korea.

Daarom wacht uitlevering aan een van beide landen op verdere beraadslaging door het Hooggerechtshof, dat geen tijdlijn heeft verstrekt voor zijn definitieve beslissing sinds de aankondiging van zijn interventie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!