Bitcoin is niks waard volgens ECB-functionarissen

Twee functionarissen van de Europese Centrale Bank zijn nauwelijks onder de indruk van de goedkeuring van spot Bitcoin (BTC) ETF’s in de VS. De Securities and Exchange Commission heeft in januari de goedkeuring gegeven voor 11 spot Bitcoin ETF’s om te beginnen met handelen. Sindsdien hebben de fondsen meer dan $3 miljard aan nettostromen overschreden, zagen ze meer dan $1 miljard aan stortingen in een week, en leidden ze tot speculatie dat een Ethereum ETF de volgende zou kunnen zijn.

“Voor aanhangers bevestigt de formele goedkeuring dat Bitcoin-investeringen veilig zijn en de voorafgaande rally is het bewijs van een onstuitbare triomf,” schreven ECB-functionarissen Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf in een blogpost op donderdag. “Wij zijn het niet eens met beide claims en herhalen dat de eerlijke waarde van Bitcoin nog steeds nul is.”

Een bericht van de ECB dat linkt naar de blogpost heeft enkele zeer puntige en kleurrijke reacties gekregen van Crypto Twitter. Dit is geen nieuw sentiment van Bindseil en Schaaf. In november 2022 verklaarden ze dat Bitcoin op weg was naar irrelevantie” en dat het zelfs al duidelijk te zien was voordat crypto-exchange FTX failliet ging.

Hun belangrijkste klachten over BTC zijn dat de transacties traag en duur zijn, het geen geschikte investering is, en dat het minen van bitcoin – het mechanisme dat het netwerk beveiligt – blijft “het milieu vervuilen op dezelfde schaal als hele landen.”

De auteurs gaan ook verder met te zeggen dat Bitcoin altijd “gekenmerkt is geweest door prijsmanipulatie en andere vormen van fraude.” Om de olifant in de kamer aan te pakken – of zoals zij het zeggen, de stuiterende dode kat – beweerden de auteurs dat de stijgende prijs van BTC en de groeiende marktkapitalisatie slechts een maatstaf zijn van “de algehele sociale schade die zal optreden wanneer het kaartenhuis instort.”

Op het moment van schrijven heeft Bitcoin een marktkapitalisatie van $1 biljoen en wordt BTC verhandeld voor $51,645.91. Dat is een winst van 0,4% sinds gisteren en 1,7% lager dan het vorige week was op dit moment.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!