Jupiter trekt investering in XRP ETP terug vanwege regelgeving

Jupiter Asset Management, een in Londen gevestigd investeringsfonds met activa die meer dan $65,8 miljard overschrijden, heeft zijn beslissing om te investeren in het 21Shares Ripple XRP exchange-traded product (ETP) ingetrokken vanwege regelgevende zorgen in Ierland.

Ter herinnering, het Gold & Silver Fund van Jupiter kocht in 2023 voor $2.571.504 in 21Shares’ Ripple XRP ETP.

Het regelgevingskader in Ierland verbiedt echter blootstelling aan crypto in UCITS-fondsen. UCITS, of Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities, is een regelgevend kader opgesteld door de Europese Commissie voor beleggingsfondsen.

Dit leidde tot de beperking van het fonds om de investering te behouden. En volgens de Financial Times verkocht Jupiter de cryptocurrency ETP-bezittingen voor $2.570.670 — een verlies van $834.

Het Gold & Silver fonds van Jupiter wordt beheerd door Ned Naylor-Leyland, Chris Mahoney en Joe Lunn. Het had eerder in 2017 een cryptocurrency-investering gedaan, voordat de Ierse financiële toezichthouder opheldering gaf over dergelijke bezittingen.

Hoewel UCITS-fondsen toegestaan zijn om tot 10 procent van hun portefeuille toe te wijzen aan illiquide activa, bekend als de “trash ratio”, verschillen Europese toezichthouders over of dit ETP’s die cryptocurrencies bevatten omvat. Recente signalen van toezichthouders in Ierland en Frankrijk suggereren dat UCITS niet mogen investeren in crypto-activa.

Tijdens discussies op de Future of Asset Management-conferentie in november uitte Cian Murphy, hoofd van de internationale financiële divisie bij de Central Bank of Ireland, zijn scepsis over het introduceren van crypto-activa in UCITS. Jessica Reyes, hoofd van de afdeling asset management beleid bij de Autorité des Marchés Financiers, echoode dit sentiment.

Bovendien is het voor UCITS-fondsen in het VK en Duitsland ook verboden om in crypto-activa te investeren (in Duitsland is blootstelling aan crypto ETP’s, mits ze het onderliggende actief op een één-op-één basis weerspiegelen, toegestaan).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!