Bitcoin daalt na tegenvallende CPI-cijfers

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics meldde vandaag dat de Consumentenprijsindex voor Alle Stedelijke Consumenten (CPI-U) in januari met 0,3 procent is gestegen op seizoensgebonden aangepaste basis, na een stijging van 0,2 procent in december. In de afgelopen 12 maanden is de index voor alle items met 3,1% gestegen vóór seizoensaanpassing.

Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachtten dat de consumenteninflatie in januari op jaarbasis met 2,9% zou stijgen na een groei van 3,4% in december. Het kerncijfer steeg in januari met 0,4% ten opzichte van de vorige maand, wanneer volatiele voedsel- en energiecomponenten worden uitgesloten, in tegenstelling tot de voorspelde stijging van 0,3%. Het steeg jaarlijks met 3,9% in plaats van de verwachte groei van 3,7%.

Sinds het begin van het jaar speculeren investeerders over hoe snel en scherp de Fed en andere instellingen de rentetarieven kunnen verlagen. De verrassende stijging van de Amerikaanse CPI vandaag kan de Fed verder rechtvaardigen om de huidige tarieven te handhaven in plaats van ze in de toekomst te verlagen. Momenteel zijn de verwachtingen van een renteverlaging door de Amerikaanse Fed verschoven naar juli van een eerdere verwachting in juni. De verandering wijst erop dat de rentetarieven van de Fed mogelijk langer hoog blijven in de eerste helft van dit jaar.

Een belangrijk instrument dat investeerders gebruiken om investeringen te evalueren, zijn altijd geweest de rentebeslissingen van de Federal Reserve. De waardedaling van overheidsobligaties als gevolg van lagere rentetarieven maakt vaak activa zoals cryptocurrency aantrekkelijker. De vandaag bekendgemaakte gegevens die warmer waren dan verwacht, duiden op een aanstaande volatiliteit op de wereldwijde financiële markten, die mogelijk ook druk houden op de cryptomarkten.

Bitcoin-prijzen daalden na de bekendmaking van de Amerikaanse CPI-gegevens. Op het moment van schrijven daalde de OG-cryptocurrency naar $49.480,99, nadat hij eerder op $49.536 stond. De beweging van Bitcoin was in overeenstemming met de grotere financiële markten, waarbij Dow e-minis 309 punten daalden, of 0,79%, S&P 500 e-minis 56,25 punten daalden, of 1,12%, en Nasdaq 100 e-minis 276,25 punten daalden, of 1,54%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!