Argentinië trekt wetsvoorstel crypto-belasting in

De Argentijnse regering heeft een cruciale beslissing genomen met betrekking tot de behandeling van cryptocurrencies in het wettelijke landschap van het land. In een belangrijke ontwikkeling heeft de regering ervoor gekozen om bepalingen met betrekking tot crypto-activa uit het alomvattend wetsvoorstel dat aan het Congres is gepresenteerd, te verwijderen, wat debatten heeft aangewakkerd over de toekomst van digitale valuta’s in Argentinië.

Het alomvattende wetsvoorstel, getiteld “Wet op de grondslagen en uitgangspunten voor de vrijheid van Argentijnen”, beoogde ingrijpende hervormingen door te voeren in verschillende sectoren, waarbij president Javier Milei versterkte wetgevende bevoegdheden kreeg.

De beslissing van de Argentijnse regering om mogelijkheden voor het aangeven van eigendom van cryptocurrencies uit het alomvattend wetsvoorstel uit te sluiten, heeft wenkbrauwen doen fronsen onder belanghebbenden.

Echter, te midden van een gebrek aan consensus binnen het Congres over de belastingheffing op crypto-activa, heeft de regering ervoor gekozen om deze voorstellen uit het wetsvoorstel terug te trekken. Minister van Binnenlandse Zaken, Guillermo Francos, wees op de noodzaak van voortvarendheid bij het aannemen van de wetgeving en erkende vertragingen bij het aanpakken van de belastinggerelateerde aspecten van het wetsvoorstel. Deze stap weerspiegelt de complexiteiten rondom de regulering van cryptocurrencies en de uitdagingen van het navigeren door wetgevende hindernissen.

In Argentinië is de belastingheffing op cryptocurrencies een genuanceerde kwestie. Terwijl het louter bezit van digitale activa geen belastingverplichtingen met zich meebrengt, leidt de verkoop van cryptocurrencies voor winst tot belastingheffing. Marcos Zocaro, een Argentijnse accountant, benadrukt dat cryptocurrency-transacties als belastbare gebeurtenissen worden beschouwd, onderworpen aan specifieke belastingtarieven die worden bepaald door de Argentijnse Belastingdienst AFIP.

Onder het bestaande kader worden crypto-activa door de AFIP erkend als financiële activa, wat de betaling van belastingen op basis van de locatie van de activa noodzakelijk maakt. De belastingverplichting wordt berekend op basis van de marktwaarde van cryptocurrencies per 31 december van elk jaar, waarbij de noodzaak van naleving wordt benadrukt onder cryptocurrency-houders in Argentinië.

Vooruitkijkend benadrukt de uitsluiting van crypto-gerelateerde mogelijkheden uit het alomvattend wetsvoorstel de lopende debatten over de regulering van cryptocurrencies in Argentinië. Ondanks eerdere inspanningen van president Milei om bepaalde aspecten van het Argentijnse leven te dereguleren, waaronder het toestaan van leasecontracten die worden genoteerd en afgewikkeld in Bitcoin, weerspiegelt de beslissing van de regering een voorzichtige benadering om innovatie en toezicht in de opkomende crypto-industrie in evenwicht te brengen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!